Hlavní obsah

Ostravská nemocnice nakoupila za 150 miliónů bez soutěže, zjistil audit

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Se šokující zprávou přišel ve středu dopoledne před novináře ostravský primátor Tomáš Macura (ANO). Kontrola zaměřená na veřejné zakázky v Městské nemocnici Ostrava podle něj prokázala, že v letech 2012 až 2014 nemocnice bez jakékoliv soutěže vynaložila více než 150 miliónů korun.

Foto: Radim Kijonka, Právo

Městská nemocnice Ostrava

Článek

Audit odhalil i předražené nákupy a zvýhodňování určitých dodavatelů, se kterými často nebyly ani uzavřeny písemné smlouvy. Došlo tedy k opakovanému porušení zákona o veřejných zakázkách. Město se proto obrátilo na protikorupční policii. Bývalé vedení nemocnice však s výsledky kontroly nesouhlasí a hodlá se bránit právní cestou.

„V návaznosti na výsledky kontroly, která prokázala flagrantní a systematické porušování zákona o veřejných zakázkách, jsem se rozhodl předat výsledky Policii České republiky, konkrétně Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality. O zjištěních budeme také informovat ministerstvo financí,“ uvedl ostravský primátor. Dodal, že auditoři původně v nemocnici měli strávit týden, nakonec tam museli zůstat bezmála tři měsíce.

Chyby v účetnictví i dokumentaci

„Konkrétně jsme zjistili, že bez jakékoliv soutěže se v nemocnici nakoupily vstupy za minimálně 150 miliónů korun. Číslo může být i vyšší, auditoři totiž denně naráželi na nedostatečně vedenou účetní i skladovou evidenci a absenci základních dokumentů. Mimo to celá řada dodávek byla nemocnicí realizována bez jakýchkoliv písemných smluv, jen na základě jakýchsi telefonických dohod či objednávek,“ líčil Macura.

Dodal, že nemocnice nakupovala věci i za ceny evidentně vyšší, než nakupovány býti mohly. „Nemocnice navíc dala 1,7 miliónu korun na bezúčelné analýzy a studie, které operovaly převážně se známými informace, za které tudíž nebylo nutno platit,“ popisoval primátor.

Nemocnice byla vnitřně privatizována

V ostravské městské nemocnici je od letošního března nový ředitel, který si podle primátora provádí takové personální a organizační změny, aby k podobné situaci v již budoucnu nedošlo.

„Ta nemocnice de facto již byla vnitřně zprivatizována, tam došlo k napojení na různé dodavatele, kteří byli preferováni v rámci systému nákupu. Teď bude úkolem nového vedení tyto vazby přetrhat a nastolit regulérní vztah, kdy se budou všechny služby či věci do nemocnice soutěžit. Ať už jde o kancelářskou techniku, dezinfekční prostředky, úklid nebo praní prádla,“ zdůraznil primátor.

Podle něj by měla zodpovědnost směřovat i k bývalému vedení města. „Kladu si otázku, jak je možné toto tři roky v městské organizaci tajit? Je pravda, že ze strany nemocnice při auditech chyběla součinnost, mnohdy i prvotní doklady, což samo o sobě je alarmující zjištění. Pokud bych já něco takového zjistil, tak je to impuls k razantnímu kontrolnímu aktu,“ upozornil Macura.

Nemožné, tvrdí bývalý ředitel

Bývalý ředitel ostravské městské nemocnice Tomáš Nykel, který byl ze své funkce odvolán vloni v květnu, s výsledky auditu nesouhlasí a tvrdí, že nejsou pravdivé.

„Není to pravda a ani by to nebylo možné. Nemám pro to vysvětlení, je to práce úředníků z magistrátu. Minulé audity byly v pořádku. Jakoukoliv součinnost, kterou jakákoliv auditní skupina vyžadovala, jsme poskytovali v plné míře. Vždyť město je vlastníkem nemocnice, to nejde nespolupracovat,“ reagoval Právu Nykel s tím, že město si podle něj potřebuje zdůvodnit, proč jej vyhodili. „Až se seznámím se všemi materiály z auditu, tak podniknu právní kroky ke své obraně,“ plánuje Nykel.

Toho minulé vedení města odvolalo k 14. květnu 2014 kvůli údajné korupční aféře kolem veřejných zakázek ostravské městské nemocnice a dopravního podniku spojené s obviněným lobbistou Martinem Dědicem. Ten je v kauze podezřelý z přijetí úplatků ve výši 30 miliónů korun a hrozí mu až 12 let vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám