Hlavní obsah

Ostravská ČSSD se chce zbavit primátora Kajnara

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Krajského šéfa ČSSD a ostravského primátora Petra Kajnara, jeho náměstka Tomáše Suchardu a starostku ostravské části Radvanice a Bartovice Šárku Tekielovou vyzvala ostravská ČSSD k ukončení členství ve straně. Důvodem jsou soudní žaloby, které trojice podala před volbami kvůli moravskoslezské kandidátce.

Foto: Milan Malíček, Právo

Primátor Ostravy Petr Kajnar

Článek

Výzva vzešla od delegátů okresní konference ČSSD v Ostravě. „Petr Kajnar, Tomáš Sucharda a Šárka Tekielová podáním návrhů na vydání předběžného opatření na ČSSD poškodili dobré jméno ČSSD a dopustili se jednání, které zpochybňuje úsilí ČSSD o plnění jejího volebního programu,“ stojí v zápise.

Šéf ostravské ČSSD a poslanec Adam Rykala Právu řekl, že účastníci konference vyzvali zmíněnou trojici k ukončení členství. Z 91 delegátů souhlasilo s výzvou 71, proti bylo devatenáct. „Ostravská soc. dem. čeká, jakou osobní statečnost projeví a zda najdou odvahu sami vystoupit z ČSSD,“ dodal Rykala.

Jeho slova potvrdil hejtman Miroslav Novák. „Jednou z příčin volebních výsledků jsou rozpory uvnitř ČSSD na nejvyšší úrovni nebo v regionech, kde členové podávali žaloby nebo návrhy na předběžná opatření v rámci sestavování kandidátek. To se v žádné straně nedělá. Výsledkem je, že více než tři čtvrtiny delegátů konference přijaly výzvu všem třem členům, kteří požadovali zneplatnit kandidátku soc. dem.,“ poukázal.

Chtějí se zbavit primátora

Kajnar se nevyjádřil. Tekielová však stranu opouštět nehodlá. „Využili jsme všechny vnitrostranické možnosti, ale při sestavování kandidátky už ta voda přetekla,“ vysvětlila, proč podala návrh na předběžné opatření. Dodala, že v ČSSD setrvá. „Stranu jsem nijak nepoškodila,“ tvrdí.

Stejně to vidí i Sucharda, pro něhož je výzva překvapením. „Podílím se na vedení soc. dem. v obvodě Mariánské hory a Hulváky, kde byla ČSSD ve volbách úspěšná,“ sdělil s tím, že podle něj jde o snahu napadnout primátora a předčasně ho ve funkci vyměnit.

Kajnar napadl kandidátku u soudu hned dvakrát, poprvé se Suchardou a Tekielovou. Obvodní soud pro Prahu 1 však jejich návrh zamítl, protože nebyl splněn důvod naléhavosti. Druhý návrh podali Kajnar se Suchardou každý sám – opět neúspěšně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám