Hlavní obsah

Ostrava chystá novou vyhlášku, chce omezit hazard v ulicích až o polovinu

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Ostravští zastupitelé budou na prosincovém zasedání rozhodovat o tom, zda zásadním způsobem omezí provoz výherních hracích automatů a videoloterijních terminálů na území moravskoslezské metropole. Pokud bude nová obecně závazná vyhláška schválena, dojde podle vedení magistrátu k poklesu heren v Ostravě až o 50 procent.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Do 15. listopadu mají všechny ostravské obvody možnost se k připravované vyhlášce vyjádřit. Právu to v pátek sdělil náměstek ostravského primátora pro oblast financí Tomáš Petřík (ODS).

„Zásadní rozdíl mezi starou vyhláškou z konce roku 2011 a tou připravovanou je v tom, že podle té staré musely ostravské obvody vymezit místa, kde se nesmějí nalézat herny. Všude jinde být tedy mohly. Ale teď se chystáme předložit návrh vyhlášky, podle níž budou obvody určovat přesně lokality, kde herny být mohou. Od nové vyhlášky si slibujeme pokles heren na území města až o 50 procent,“ sdělil v pátek Právu náměstek ostravského primátora Tomáš Petřík.

Dodal, že dle statutu města mají samozřejmě jednotlivé obvody právo k připravované vyhlášce se vyjádřit. „A to do 15. listopadu,“ upozornil Petřík.

Poruba je pro omezení

Například obvod Poruba kvůli připravované změně vyhlášky svolal na čtvrtek 7. listopadu mimořádné zastupitelstvo, které nakonec dospělo k rozhodnutí, že chce omezit hazard na celém svém území.

„Poruba navrhuje celoplošný zákaz loterií a jiných podobných her na svém území.  Zákaz by se týkal výherních hracích automatů, kasin, loterií a podobných her provozovaných pomocí technických zařízení obsluhovaných přímo sázejícím, videoloterijních terminálů a dalších her,“ informoval porubský mluvčí Martin Otipka.

„Náš obvod byl už v roce 2008 jedním z iniciátorů a později i signatářů výzvy k omezení hazardu a ve svém názoru na něj zůstáváme konzistentní. Dlouho jsme byli ale bezradní, protože jsme nemohli regulovat videoloterijní terminály, které povolovalo přímo ministerstvo financí. Situace se změnila až na jaře nálezem Ústavního soudu, který nechal na obcích, jak se k hazardu postaví. A v Porubě jsme napříč politickým spektrem našli shodu, že hazard na svém území nechceme,“ vysvětlil porubský starosta Lumír Palyza (ČSSD).

V nejlidnatějším ostravském obvodu Jih zatím platí loňské usnesení zastupitelů o čtyřech povolených ulicích pro hazard: Výškovické, Dr. Martínka, Plzeňské a Horní.

„Nicméně si dokážu představit v budoucnu s ohledem na klesající příjmy z hazardu, že zavedeme i celoplošný zákaz,“ řekl Právu místostarosta Jihu Radim Miklas (ODS).

Centrální ostravský obvod už celoplošný zákaz hracích automatů na svém území má od loňského roku, je s ním spokojen, a proto v něm hodlá pokračovat. „Podařilo se nám zrušit všechny výherní hrací přístroje a teď je naším cílem zrušit i videoloterijní terminály. Nyní jich máme 860 a ministerstvo financí je postupně ruší. Věříme, že rozhodnutí omezit hazardní hry v obvodu pouze na devět kasin se zvýšeným bezpečnostním režimem, která jsou mimo dosah dětí a mladistvých, je správné,“ sdělila mluvčí Moravské Ostravy a Přívozu Jana Pondělíčková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám