Hlavní obsah

Ostrava chce žalovat stát kvůli novele o daních

Právo, Denisa Telaříková
Ostrava

Město Ostrava se nehodlá vzdát a pokračuje ve svém boji se státem, dokonce zvažuje soudní spor. Vedení moravskoslezské metropole se zlobí kvůli novele zákona o rozpočtovém určení daní, kterou ve středu v prvním čtení projednává Poslanecká sněmovna. Tato novela by totiž mohla Ostravu připravit o téměř miliardu korun. Ostravský magistrát se i dopisem obrátil na poslance a vyzval je, aby návrh nepřijali.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

„Tato novela by byla vůči Ostravě, ale také Brnu a Plzni diskriminační. Před nedávnem se změna rozpočtového určení daní týkala i Prahy, včera jsme se ale dozvěděli, že Prahy se to už netýká,“ podotkl náměstek ostravského primátora pro finance Tomáš Petřík (ODS) s tím, že podle novely by menší města dostávala na jednoho obyvatele více peněz, bylo by to však na úkor těch tří větších.

„Budeme se právně bránit, zvažujeme i žalobu na stát. Pokud bychom o necelou miliardu korun přišli, tak by byl zásadně zastaven a poškozen rozvoj Ostravy. Nechali jsme si srovnat běžné výdaje Ostravy a dalších moravskoslezských obcí. Vyšlo nám, že máme téměř stejné příjmy na jednoho obyvatele jako ostatní obce, mimo jiné Čeladná, Frýdek-Místek či Frýdlant nad Ostravicí. Samozřejmě je to po odečtu služeb s nadregionální funkcí, na něž město dává ze svého rozpočtu více než 952 miliónů korun,“ rozčiloval se ostravský primátor Petr Kajnar (ČSSD).

Dodal, že příkladem je to, že za kulturou, prací či službami do města přijíždí sto tisíc lidí, o které se město finančně také stará. „I oni například využívají zlevněné jízdné v městské veřejné dopravě,“ upřesnil Kajnar.

TOP 09 je škodnou ve vlastním domě

Podle náměstka Petříka neumí stát peníze řádně rozdělit. „Brno, Plzeň a Ostrava jsou klíčovými městy v republice pro tvorbu hrubého domácího produktu. Nevěřím, že vláda není schopna najít v biliónovém rozpočtu několik miliard pro tato tři důležitá města. Přitom dává peníze na restituce církví a záchranu jižní Evropy. Souvisí to samozřejmě i s TOP 09. Ta je škodnou ve vlastním domě. Pokud bude tato strana dál trvat na prosazení nové novely o daních, tak to na Ostravu bude mít fatální dopad,“ zlobil se Petřík.

Město Ostrava už jednu žalobu na stát podalo, týká se špatné kvality ovzduší na Ostravsku. Magistrát ji podal v roce 2010. Soud ale v této věci ještě nerozhodl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám