Hlavní obsah

Ostatky kardinála Berana se vrátily do Čech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Za zvuků kostelních zvonů přistál v pátek v 18 hodin v Praze vojenský speciál s ostatky kardinála Josefa Berana. Na letišti ve Kbelích někdejšího politického vězně dvou totalit a významnou duchovní autoritu českých věřících pohřbeného v nuceném exilu přivítali zástupci státu i církve. Kolona s rakví a doprovodem se poté vydala do dejvického Arcibiskupského semináře. Večer byly ostatky umístěny v bazilice Strahovského kláštera, kde rakev zůstane přes noc.

Letadlo přivezlo do Čech ostatky kardinála BeranaVideo: Novinky

 
Článek

Po vynesení rakve z letadla a uložení na katafalk zazněla píseň Čechy krásné, Čechy mé, která provázela také Beranův návrat z koncentračního tábora. Vojenský kaplan Jaroslav Knichal pronesl krátkou modlitbu.

„Jeho život, ať je pro nás vzácným svědectvím věrnosti Kristu, církvi a lásky k vlasti, a to na přímluvy sv. Vojtěcha, sv. Anežky České a všech našich zemských patronů,“ uvedl.

Ke třem biskupům, Tomáši Holubovi, Janu Vokálovi a Zdenku Wasserbauerovi, kteří doprovázeli převoz ostatků do Česka, se v Praze přidali další včetně pražského arcibiskupa kardinála Dominika Duky. Ti přivítali kardinála Berana v jeho vlasti nastoupeni na letištní ploše.

Růže od Šlechtové

Ministryně obrany Karla Šlechtová uctila jeho památku položením červené růže na rakev a za český stát přivítal kardinála Berana předseda Senátu Milan Štěch. Připomněl, že Beran na svou vlast nezapomněl ani v nejtěžších chvílích, věznili ho nacisté a komunisté ho drželi v internaci.

„Až dnes, u příležitosti 130. výročí jeho narození a také k 100. výročí vzniku republiky vrací se kardinál Beran konečně do vlasti,“ řekl Štěch. „Byl to jeden z nejlepších lidí, které tato země v minulém století měla. A možná nejen v minulém století,“ doplnil a stejně jako Knichal dodal: „Pane kardinále, vítejte doma!“

Převezení ostatků kardinála Berana na StrahovVideo: Novinky

Po společném zpěvu státní hymny byla rakev naložena do pohřebního vozu a odjela směrem do Dejvic a na Strahov.

Pro ostatky kardinála Berana letěla do Vatikánu delegace církevních a státních představitelů vedená ministrem kultury Iljou Šmídem. Ministr zahraničí Martin Stropnický cestu zrušil ze zdravotních důvodů.

„Chtěl bych aspoň touto cestou přivítat s pohnutím a pokorou pana kardinála Berana v České republice,“ uvedl na Twitteru. „Jeho život odráží nejtragičtější období českých dějin. Nezlomil ho nacismus, ani komunismus. Skloňme se v tiché úctě a pokoře před tímto výjimečným, neokázale statečným a příkladně charakterním mužem,“ uvedl.

Na Strahov rakev s ostatky zamířila proto, že kardinál Beran pronesl ve strahovské bazilice své poslední kázání před zatčením komunistickými bezpečnostními složkami 18. června 1949.

V bazilice Strahovského kláštera zůstanou ostatky kardinála přes noc a v sobotu vyjde procesí s ostatky směrem na Hradčany.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Členové jednotky Čestné stráže AČR přenesli z letadla na letišti ve Kbelích rakev s ostatky kardinála Berana.

Reklama

Výběr článků

Načítám