Hlavní obsah

Osm set dětí z azbestových škol se stěhovalo jinam

Právo, Vladimír Vácha, Pavel Orholz
České Budějovice

Přes osm stovek dětí ze dvou českobudějovických škol na největším zdejším sídlišti Máj, kde se po rekonstrukci objevily ve vzduchu v nepřípustné míře mikrovlákna azbestu, se od pondělí učí v náhradních učebnách. Děti byly rozmístěny v dalších pěti základních školách - J. Š. Baara, Pohůrecká, Čéčova, Nerudova a Bezdrevská. Žáčci ZŠ Waldorfská našli dočasný azyl Hluboké nad Vltavou.

Článek

Stěhování začalo krátce po osmé. Dopravní podnik Českých Budějovic vyčlenil na přepravu školáků devět velkokapacitních autobusů i trolejbusů. Na každém z nich svítil piktogram dětí s názvem jejich i náhradní školy.

Foto: Vladimír Vácha, Právo

Na vozech MHD nechybělo přesné označení do které školy vozidlo pojede.

„ Myslím, že komplikace nebudou. Vždyť s dětmi jezdíme často do divadel, na různé výstavy či exkurze, a tak by přesun do náhradní školy, v našem případě Pohůrecké, neměl být problémem. Máme připravenou náhradní třídu, a výuka tak určitě neutrpí,“ konstatovala učitelka jedné tříd třeťáků ZŠ Máj 1 Lenka Piacseková.

Kdy se děti vrátí, zatím nikdo neví

„Zatím vše běží bez problémů, i když je to poprvé historii, kdy dochází k takovému přesunu dětí. Doufám, že tomu bude tak i v příštích dnech. Trolejbusy a autobusy na speciálních linkách nikde nezastavují a jedou až do cílových škol,“ řekl ráno Právu u jednoho z přistavených autobusů náměstek primátora Petr Podhola (ČSSD). O tom, kdy se děti, do svých škol budou moci vrátit, nechtěl spekulovat.

„Už v průběhu minulého týdne provedla odborná firma podrobný průzkum míst, kde se azbestová mikrovlákna vykytují. Věřím, že výsledky budeme mít nejpozději zítra a budeme se moci pustit do likvidace příčin. Mohu rodičům, jimž vznikla bezesporu s přesunem výuky dětí řada komplikací, slíbit, že město udělá vše pro to, aby se vše vrátilo v co možné nejkratší době do normálu,“ dodal Podhola.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám