Hlavní obsah

Ošetřovatelé slonů přenášeli mládě v brankářských rukavicích

Právo, Aleš Honus
Ostrava

Ošetřovatelé, kteří v ostravské zoo asistovali slonici při unikátním porodu, byli na nohách celou noc. V rozhovoru pro Právo řekl Pavel Zvolánek, že ani po porodu nebylo vyhráno, jelikož se nejstarší slonice ve stádu začala "tvářit" nebezpečně. Technické zázemí ale měli na úrovni, na radu německých kolegů používali pro manipulaci se slůnětem brankařské rukavice.

Článek

V ostravské zoo se konečně narodilo první očekávané slůně. Takovým úspěchem se zatím nemůže pochlubit žádná zoologická zahrada v Česku. Jak porod proběhl?

Samice začala rodit kolem jedné hodiny ráno, porod probíhal podle našich předpokladů velice rychle, mládě bylo na světě ve 3:18. Odtáhli jsme ho od matky bez problémů, ošetřovatelé ho osušili a čekalo se na příjezd veterináře. Potom bylo nutné samici podat uklidňující látky a látky na spuštění mléka a nakonec jsme mládě vrátili k matce.

Foto: Aleš Honus, Právo

Ošetřovatel slonů Pavel Zvolánek před slonincem, ve kterém se v noci na pátek narodilo první slůně v historii České republiky.

Narodilo se slůně zdravé?

Sameček vypadá na první pohled velice zdravě. Porodní váha byla 78 kilogramů a mládě se chová tak, jak by se chovat mělo. Od lidí se snažilo spíše utéct zpátky k mámě. Museli jsme ale čekat, než se samice vrátí do normální pohody. Došlo také k menší komplikaci, protože nejstarší slonice nezafungovala jako správná babička ochranitelka, takže ještě větší nebezpečí než od rodičky hrozilo od přihlížející slonice.

Porod pro vás asi nebyl technicky jednoduchá záležitost...

Ano, během porodu jsme samozřejmě využili všechno, co jsme k tomu měli připravené. Osvědčily se nám jak dlouhé bodce, které jsme měli připravené na odhánění v případě pokusů o atak, tak i hrablo, kterým bylo mládě přetaženo z prostředku velkého výběhu do bezpečné vzdálenosti. Osvědčily se nám i brankářské rukavice, které nám doporučili kolegové z Německa. Mládě se v nich výborně přenášelo a očišťovalo.

Jak se během porodu choval otec slůněte?

Tatínek to nijak neprožíval. My jsme nastavili kamerový systém tak, abychom mohli sledovat hlavně samice, takže nemáme moc informací o tom, co během porodu dělal samec. Ale předpokládáme, že ho buď prospal anebo mu vůbec nevěnoval pozornost.

Zpočátku muselo být matka od slůněte oddělena. Jaká je situace nyní?

Situace se už uklidnila a matka je spolu s mládětem v jednom boxu. Mládě se neustále snaží napít, zatím se mu to ale nepovedlo. U slonů je to trošku složitější než u jiných kopytníků, protože bradavky jsou umístěny mezi předníma nohama a mládě chodí instinktivně více dozadu. Velmi překvapující je, že i prvorodička si s tím dokáže poradit a mláděti se různě nastavuje. Přistrkuje si ho k sobě předníma nohama. Jemnost, s jakou to ten zvířecí kolos dělá, je opravdu obdivuhodná.

Starší slonice, která je také březí, by měla prý rodit v nejbližší době...

Ano, zatím není zcela vyhráno, protože porod u druhé samice může nastat během několika hodin nebo možná spíše několika dnů. Snad to dopadne stejně úspěšně.

Už jste zaznamenali reakce z jiných zoologických zahrad?

Hned po úspěšném porodu jsme informovali naše kolegy, se kterými udržujeme neustálý kontakt. Přichází nám spousta gratulací. V zoologických zahradách nejenom v Evropě, ale prakticky na celém světě je sloní porod vždy rizikový, takže je velký úspěch, když se to podaří.

Kdy budou moci mládě vidět návštěvníci zoo?

Pavilón slonů bude na nějakou dobu uzavřen hlavně z veterinárních důvodů, protože mládě si musí vytvořit imunitu a potřebuje se aklimatizovat. Přístup do slonince mají tedy zatím jen chovatelé, veterinář a náš hlavní zoolog. Jak dlouho to potrvá, to je na rozhodnutí veterináře. Na délku té doby bude mít určitě vliv i průběh chřipkových onemocnění u lidí na Ostravsku. I to je jeden z faktorů, který sehraje roli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám