Hlavní obsah

Orkán na Sněžce udeřil rychlostí 180 kilometrů v hodině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během pondělního větrného počasí, které bylo způsobeno velkým rozdílem tlaku mezi níží nad Pobaltím a výší nad Francií, byl vůbec nejsilnější náraz větru zaznamenán na vrcholu nejvyšší hory Sněžky (1603 metrů nad mořem). Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) zaznamenal poryv větru o rychlosti 49,9 metru za sekundu, tedy 179,6 kilometru v hodině.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Maximální rychlost větru v pondělí 17. ledna

Článek

Již během pondělního dopoledne meteorologové uvedli, že rychlost větru na Sněžce překonala hranici orkánu, která je 118 kilometrů v hodině, když byl zaznamenán poryv o rychlosti 126 kilometrů za hodinu.

Poryvy větru jsou na Sněžce relativně časté. Rychlost 180 kilometrů v hodině tam byla v posledních letech zaznamenána v říjnu 2017 či únoru 2020. Tehdy byl na polské straně zaznamenán i poryv o rychlosti 223 kilometrů v hodině.

Sněžku zasáhl orkán

Domácí

Podle dat meteorologů silně foukalo rovněž na východě území, v Krušných horách a Českém středohoří.

Silný vítr očekávají meteorologové opět ve čtvrtek, kdy by měl v nárazech dosahovat rychlosti kolem 70 kilometrů v hodině.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám