Hlavní obsah

Opozice vyzvala Rakušana k rezignaci

– Praha

Hnutí STAN je mafie a provozuje organizovaný zločin, reagují opoziční politici na kauzu nyní už bývalého náměstka pražského primátora Petra Hlubučka. Zástupci ANO a SPD volají i po odchodu šéfa hnutí Víta Rakušana z funkce ministra vnitra. Ten pro to nevidí jediný důvod.

Foto: ČTK

Ministr vnitra a předseda hnutí STAN Vít Rakušan.

Článek

„STAN je organizovaný zločin, mluvil jsem o tom opakovaně. Je to uskupení, které šlo do politiky loupit peníze pro sebe. Není to nic překvapivého,” komentoval kauzu šéf ANO Andrej Babiš.

A odmítl, že by se z jeho strany jednalo o příliš silná slova. Proti nim se vzápětí ohradil Rakušan, podle kterého STAN na rozdíl od ANO vlastní problémy řeší.

„Nevoláme, že jde o kampaň, ani nemusíme upravovat vlastní stanovy, abychom někoho udrželi u vesla,” napsal na Twitter.

Hlubuček rezignoval na funkci náměstka pražského primátora a člena rady města

Domácí

Podle místopředsedy Sněmovny za hnutí ANO Karla Havlíčka byly zase dosavadní kauzy STAN pouze okresním přeborem na úrovni kapesních zlodějů.

„To, co se odehrává na pražském magistrátu a ve Středočeském kraji, je Liga mistrů organizovaného zločinu. Úplatky, drogy, konspirace, vysoká politika... a to je zřejmě jen začátek,” napsal na sociální síť.

Rakušan má odstoupit

K rezignaci vyzval ministra vnitra poslanec ANO Jiří Mašek.

„Vzniká oprávněné podezření, že odvolání policejního prezidenta a další jeho rychlé personální rošády mohly mít jiný důvod než zlepšit práci policie,” uvedl.

A že by se mělo hnutí STAN vzdát resortu vnitra, míní i člen sněmovního bezpečnostního výboru Robert Králíček (ANO). „Vít (Rakušan) nemůže být důvěryhodným ministrem a jeho reforma policie bude mít jistou pachuť,” uvedl.

„Pro to, abych odstoupil z funkce ministra vnitra, není jediný důvod. Práci policie nemůžu ani nesmím ovlivňovat. Důkazem je, že policie koná. Každý to vidí,” reagoval na Maškova slova Rakušan.

STAN připomíná mafii

Podle šéfa opozičního hnutí SPD Tomia Okamury připomíná vládní STAN spíše mafii. ČTK také napsal, že Rakušan neměl být nikdy ministrem vnitra a STAN nikdy neměl být ve vládě.

„Polčák, Farský, Michalik, Rakušan, Gazdík, Hlubuček… Proč premiér Fiala mlčí? To je ta změna,” připomněl dřívější kauzy hnutí STAN.

Hlubuček je mezi obviněnými v souvislosti s hospodařením pražského dopravního podniku (DPP). Ve čtvrtek rezignoval na funkci náměstka pražského primátora, člena rady hlavního města a člena dozorčí rady Pražských služeb.

Už ve středu po výzvě vedení strany rezignoval na všechny stranické funkce včetně pozice na kandidátce STAN pro podzimní volby do zastupitelstva, kde figuroval na třetím místě.

Hnutí STAN mu pozastavilo členství. Hlubuček se vzdal také členství v dozorčí radě DPP.

Vedení Starostů vyzvalo Hlubučka k rezignaci, pozastavilo mu členství

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám