Hlavní obsah

Opozice nemá hlasy, a tak se snažila blokovat Sněmovnu

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opoziční ČSSD a KSČM nemají v úterý dostatek hlasů pro to, aby shodily se stolu kompromisní senátní návrh na omezení poplatků ve zdravotnictví. Vzhledem k tomu, že by se poslanci se poplatky zabývají v úterý odpoledne, snažili se za každou cenu projednávání oddálit obstrukcí. A tak svolávali porady nebo zpochybňovali hlasování.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Předsedové poslaneckých klubů ČSSD a KSČM Bohuslav Sobotka a Pavel Kováčik

Článek

Poslanci se v úterý sešli ve dvě hodiny odpoledne. K práci se ale až do půl šesté nedostali. Kvůli zdravotnickým poplatkům. Opozice nemá hlasy, a tak se snaží za každou cenu hlasování o poplatcích oddálit. Nemá totiž 101 poslanců k tomu, aby přehlasovala senátní verzi, která ruší poplatky například pro lidi do 18 let.

ČSSD neúspěšně navrhla poplatky řešit až příští týden, kdy nebudou někteří ministři přítomni, mají totiž povinnosti v rámci předsednictví. To by opozici nahrálo do karet.

„Chci, aby zaznělo zcela jasně, jaký je důvod návrhu Bohuslava Sobotky. Nejenom že vás nebudeme párovat díky vašim povinnostem v Bruselu a Evropské unii, ale budeme úmyslně na tu dobu, kdy víme, že jste pryč, zařazovat body, které jsou kontroverzní,“ komentoval to na jednání dolní komory premiér Mirek Topolánek (ODS)

Odložení ale nevyšlo, opozice proto využívá všech možností, které jednací řád Sněmovny nabízí. Jednou z nich je opakované svolávání poslanců na poradu klubu. Takovou přestávku si vzali komunisté v okamžiku, kdy prošel návrh, aby se o poplatcích jednalo už dnes. Před tím si brali přestávku také sociální demokraté.

Nedokázala jsem zmáčknout tlačítko, tvrdila poslankyně

Další možností, jak jednání zdržovat, je soustavné zpochybňování hlasování. A tak poslankyně ČSSD Marcela Mertinová prohlásila od řečnického pultíku, že „nedokázala zmáčknou tlačítko“. Tím vyvolala slovní souboj mezi šéfem klubu ODS Petrem Tluchořem a ČSSD Bohuslavem Sobotkou.

Tluchoř se ohradil proti zpochybnění, protože by nemělo na výsledek hlasování vůbec žádný vliv. „Vidím, že panu předsedovi Sobotkovi je každý nástroj k oddálení dnešního hlasování dobrý. Pojďme hlasovat o tom, že křížek je něco úplně jiného než "ne". Pojďme o tom hlasovat, není s tím žádný problém,“ uvedl. Křížek znamená při hlasování nesouhlasu s návrhem.

Proti takovému výkladu se postavil Sobotka. Kolizi nakonec řešili s šéfem Sněmovny Miloslavem Vlčkem (ČSSD) šéfové všech klubů.

Škromach chtěl i debatu o nezaměstnanosti

Slovní přestřelka vypukla také mezi Zdeňkem Škromachem (ČSSD) a ministrem vnitra Ivanem Langerem (ODS). Škromach totiž navrhnul, aby se Sněmovna zabývala informací o vývoji nezaměstnanosti. Langera ale upozornil, že obdobný bod už na programu je.

A komentoval to slovy, že „inkontinence má různé podoby“. Škromach reagoval návrhem, aby se dolní komora zabývala bodem „Inkontinence pana ministra Langra“. Později takový návrh vzal zpět.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám