Hlavní obsah

Opozice chtěla řešit vývoj epidemie. ANO, ČSSD a komunisté to smetli ze stolu

Novinky, Dominika Jeřábková

Opoziční poslanci chtěli v úterý od vlády slyšet, jak bude řešit zhoršující se epidemiologickou situaci v zemi. „Nových nakažených je třikrát více než ve chvíli, kdy byl vyhlašován nouzový stav,“ zdůvodňoval svůj návrh šéf pirátských poslanců Jakub Michálek. Vládní poslanci podpoření KSČM však debatu neumožnili, při hlasování se většinově zdrželi.

Živě: Jednání Poslanecké sněmovnyVideo: psp.cz

 
Článek

Více informací naopak chtěli slyšet poslanci ODS, Pirátů, SPD, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN. Na dotaz Novinek, však uvedl šéf poslanců vládního hnutí ANO Jaroslav Faltýnek, že se chce raději věnovat projednávání zákonů.

„Srabáctví. Vláda si nemůže vzít znovu na triko, že bude dělat mrtvého brouka,“ řekl Novinkám Michálek. Narážel přitom na lednovou schůzi, kdy informace ke koronaviru po vládě požadoval poslanec ODS Bohuslav Svoboda. Tehdy mu odpověděl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) s tím, že vláda situaci nepodceňuje a ochranných přípravků má stát dostatek. Posléze se ukázalo, že ve skladech není nic.

Virolog: Covid neslábne, v létě k nakažení stačí menší dávka

Koronavirus

Nyní se chtěl Michálek především vrátit k usnesením, prostřednictvím nichž uložila Sněmovna vládě v červnu několik úkolů. Šlo například o pravidelné schůze epidemiologické komise, zasílání zpráv členům dolní komory či zpracování typového plánu hromadné nákazy. Žádný z těchto bodů však nebyl podle Michálka uspokojivě naplněn.

„Zřízen byl sice tzv. semafor, ale nebyl již navázán na jednotlivá opatření. A chytrá karanténa se bude teprve představovat,“ doplnil opoziční poslanec.

Chybějí data a nové požadavky

Michálek dále kritizoval i nově vyhlášená pravidla pro karanténu. Od pondělí totiž nebudou muset do domácí izolace lidé, kteří měli při setkání s pozitivně testovaným roušku nebo respirátor. „Rád bych viděl vědecky podložené doklady těchto úvah,“ komentoval současná opatření.

Zároveň uvedl, že opozice plánovala společně předložit i několik nových požadavků. Mezi nimi i zkrácení doby mezi možnou nákazou a nařízením karantény či posílení kapacity testování krajských hygienických stanic a nemocnic. „Sám jsem dostal informaci devět dní po rizikovém kontaktu, a tak jsem dostal jednodenní karanténu. Naštěstí jsem měl oba testy negativní,“ mluvil o vlastní zkušenosti Michálek.

Vedle Michálka přednesl návrh na zařazení mimořádného bodu k projednávání aktuální situace i předseda lidovců Marian Jurečka a šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Z premiantů jsme se stali jednou ze zemí, která má jedno z nejhorších čísel. Věřím, že vám všem záleží na tom, aby se to nevymklo ještě více. Vládo, prober se,“ apelovala na schválení bodu opoziční politička.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám