Hlavní obsah

Opozice chce zavést povinné lustrační osvědčení pro členy vlády

– Praha
Novinky, Václav Lang

Opoziční TOP 09 a ODS navrhují, aby nově museli lustrační osvědčení povinně předkládat i členové vlády a vysoce postavení úředníci ministerstev. V tomto smyslu se v úterý někteří poslanci přihlásili k pozměňovacímu návrhu k doprovodnému zákonu služebního zákona.

Foto: Petr Horník, Právo

TOP 09 (na snímku místopředseda strany Miroslav Kalousek) navrhuje, aby členové vlády a vysocí úředníci museli předkládat lustrační osvědčení.

Článek

Pozměňovací návrh předložil poslanec TOP 09 Martin Plíšek. Chce zabránit situaci, kdy se do vlády nebo na vysoké posty v rámci ministerstev dostanou lidé bez lustračního osvědčení.

Vzpomněl přitom problematické letošní jmenování Andreje Babiše ministrem financí. Babiš se tehdy soudil o to, že nespolupracoval s StB, a nemohl proto kladné lustrační osvědčení předložit. Prezident Miloš Zeman mu to odpustil výměnou za to, že nová vláda schválila v prvním čtení služební zákon. Sklidil tak kritiku, že jmenoval ministra bez lustračního osvědčení. Zastánci kabinetu ale argumentovali, že se nejedná o zákonnou povinnost, ale o zvyklost.

Nechceme bývalé agenty ve vládě

Plíšek v úterý ve Sněmovně upozornil, že z lustračního zákona „plíživě vypadli“ členové vlády a vůbec poprvé v historii se nevyžadovalo lustrační osvědčení po ministrovi financí. „Nějakým výkladem se řeklo, že to není potřeba,“ prohlásil.

Uvedl, že by nově mělo být v zákoně přímo řečeno, že se povinnost předložit lustrační osvědčení před nástupem do funkce vztahuje i na členy vlády, stejně jako na jejich náměstky či šéfy sekcí a další vysoké úředníky v resortech. „Určitě nechceme, aby bývalí agenti StB působili v těchto funkcích,“ poznamenal.

K návrhu se přihlásil i občanskodemokratický poslanec Marek Benda. Ten označil současnou situaci za rizikovou zejména proto, že může dojít k vydírání vysoce postavených politiků právě prostřednictvím jejich starých spisů.

Reklama

Výběr článků

Načítám