Hlavní obsah

Onderka: Nedovedu si představit jiné jméno než Šmarda

Právo, Karolina Brodníčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První místopředseda ČSSD Roman Onderka si neumí představit, že by soc. dem. nominovala na ministra kultury někoho jiného než místopředsedu Michala Šmardu. Den před klíčovým hlasováním předsednictva strany o setrvání ve vládě s ANO to řekl v rozhovoru pro Právo.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Místopředseda ČSSD Roman Onderka

Článek

Předseda ČSSD Jan Hamáček v pátek sdělil, že o víkendu budou probíhat další jednání o vládě. Dělo se tedy uvnitř soc. dem. něco?

Nebudu vás pouštět do kuchyně soc. dem.

A vy jste rozhodnutý, jak se postavíte k hlasování o budoucnosti vlády ANO a ČSSD?

Dnes nikdo rozhodnutý být nemůže, protože nikdo neví, jaké bude navrženo usnesení.

Z dosavadních vyjádření představitelů ČSSD mi vyplývá, že byste mohli podmínit setrvání ve vládě jmenováním Michala Šmardy ministrem kultury. Je to ve hře?

V pondělí zasedá grémium, poté předsednictvo. Nemám křišťálovou kouli, abych vám řekl, jak by mohly vypadat návrhy usnesení.

Foto: Milan Malíček, Právo

Kandidát na post ministra kultury za ČSSD Michal Šmarda

Zklamalo vás, že ČSSD do této situace dostal prezident? Co vůbec říkáte na to, že musíte čekat na odchod Antonína Staňka z ministerstva kultury až do konce července?

To není o zklamání. Ptejte se pana prezidenta, proč tak činí. Vždy je dobré, když má odcházející ministr možnost předat agendu svému nástupci a má na to čas a prostor. Prezident se rozhodl, že chce, aby nominaci potvrdil nejvyšší orgán ČSSD mezi sjezdy, tedy předsednictvo. Je to jeho rozhodnutí. My se k tomu požadavku postavíme.

Může ČSSD hledat i jiného nominanta místo Šmardy?

Osobně si nedokážu představit, že by ČSSD začala zvažovat jiné jméno. Už půldruhého měsíce se bavíme o tom, zda pan prezident je na hraně Ústavy, nebo není. Bavíme se o tom, jestli je Babiš jako premiér silný, nebo slabý, protože nedokáže vyjednat ani jména ministrů své vlády.

Mně vadí, že se záležitost pořád protahuje, nikdo z občanů ČR na to není zvědavý. Vláda i Sněmovna mají pracovat, vytvářet zákony dobré pro tuto zemi, a ne se neustále bavit o tom, jestli někdo bude nebo nebude odvolán či jmenován.

Mohl to vůbec Babiš urychlit?

Všichni aktéři, tedy prezident i premiér, to urychlit mohli. ČSSD vždy dala nějaký termín, za kterým už tu věc nechtěla řešit, premiér se usmíval, jak to všechno zvládne a vyjedná, ale pak to začal řešit až dva dny před uplynutím termínu. A pan prezident to pojal, že ČSSD dává ultimátum.

ČSSD nedává nikomu žádné ultimátum, soc. dem. jen stanovila hranici, kdy je to ještě únosné a normální pro to, aby jako strana mohla přežít na politickém spektru. Jsme státotvorní, kdybychom nebyli, tak v této vládě nejsme. Dáváme hranice, kam jsme ochotni zajít, abychom stále mohli říct, že soc. dem. je suverénní politický subjekt.

Někteří členové předsednictva jsou rozhodnutí z vlády odejít, jiní ji zase podporují bez ohledu na jmenování Šmardy. Nemůže nakonec celá tahle situace soc. dem. rozdělit?

Myslím, že ne. Že v ní mají lidé na nějaké věci rozdílné názory, neznamená, že jsme rozhádaní. Rozdíly v názorech na vstup do vlády Andreje Babiše se projevily několikrát, ale zvítězil silnější hlas s větší podporou. Ti, co měli jiný názor, to respektovali. Jsme demokratická strana, u nás to není tak, že jeden stoupne a zavelí a ostatní podle toho konají, jako je to v některých autoritářských hnutích včetně hnutí ANO.

Hamáček nevyloučil, že pokud ČSSD z vlády odejde, rezignuje na předsedu. V takovém případě byste jako statutární místopředseda musel řídit stranu vy. Jste na to připraven?

On nabízel rezignaci po prohraných eurovolbách. Byl jsem jeden z prvních, kdo mu to rozmlouval. Pro nás jsou měříkem úspěšnosti krajské volby v roce 2020. Každý z nás, kdo kandidoval do vedení strany, si je vědom své odpovědnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám