Hlavní obsah

ON-LINE: Ve Slezsku se na několika místech opět sesunula půda

• Aktualizováno

Velká voda, která v minulých dnech zasáhla Slezsko, Valašsko a Zlínsko, se přesouvá na jih. Na řece Moravě jsou vyhlášeny třetí stupně povodňové aktivity, voda se ale z koryta výrazněji nevylévá. Brzdí ji to, že se vylévá do polí. Povodně tak region zřejmě nezasáhnou. Rozhodlo se také, že domy v Dolních Domaslavicích na Frýdecko-Místecku, pod nimiž se sesula půda, padnou. Ve Slezsku se půda dál ně několika místech posunuje.

Článek

21:36 - Na krizovém štábu Moravskoslezského kraje se jednalo o aktuálních sesuvech půdy, které ohrožují obyvatele a komunikace. „V tuto chvíli víme o 18 oblastech, kde dochází kvůli podmáčené půdě k jejímu sesuvu. K už avizovaným lokalitám nově patří například Kopřivnice či Markvartovice. V Bukovci budou informační tabule, které upozorní na zákaz vjezdu i vstupu do oblasti pohybující se zeminy. Kvůli sesuvům jsme zatím evakuovali 11 osob,“ uvedla mluvčí kraje Šárka Vlčková s tím, že do terénu vyráží i geologové, aby zmapovali stav domů. Monitoring by měl trvat 14 dnů.

16:07 -  Silničáři zachraňovali asi ryby, jež ďo velké louže na silnici a do příkopu přivedla velká voda, která se vylila z Vrbického jezera v Bohumíně. Vylovili je a vrátili zpátky do jezera. Se zachraňováním ryb se počítá i v dalších dnech.

15:59 -  Bez tepla a teplé vody zatím zůstává zhruba 40 tisíc obyvatel Přerova, kde voda z rozbouřené Bečvy zalila místní teplárnu společnosti Dalkia. „Pravděpodobně na konci tohoto týdne spustíme provoz záložního zdroje. Zatím to není možné kvůli zatopení páteřních parovodů ve městě. Vodu z nich je třeba nejprve odčerpat,“ řekl Právu mluvčí Dalkie Milan Wagner.

14:00 - Města na Přerovsku začínají sčítat škody po rozvodněné Bečvě a Moravě. První odhady zatím hovoří minimálně o desítkách miliónů korun.

13:40 - Kromě velké vody a sesuvů trápí Moravskoslezský kraj také podmáčené vyvrácené stromy na silnicích, chodnících, v areálech škol a školek. „Evidujeme kvůli vydatným dešťům a silnému větru už přes stovku popadaných tromů. Likvidace potrvá ještě několik týdnů. Škody budou určitě značné. Nevylučujeme, že zažádáme o finanční pomoc město Ostravu,“ uvedl starosta Poruby Lumír Palyza.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

12:55 - Lidé v zaplavených oblastech dostanou na obnovení domácnosti od státu příspěvek 30 000 korun. Občané, které voda připravila o střechu nad hlavou, můžou dostat příspěvek 150 000 korun.

12:44 - Předběžné odhady povodňových škod na železnici a státních silnicích v Moravskoslezském kraji dosahují zatím 550 miliónů korun. "Následky se objevují postupně jak voda opadá, stále zjišťujeme nová a nová podemletí tratí," uvedl mluvčí správy železničních cest Pavel Halla. Na železnici připadá zatím větší díl škod, celkem 350 miliónů korun.

12:02 - Hladiny řek spadly na Ostravsku spadly na první povodňový stupeň. Krizový štáb proto ukončil činnost povodňové komise. Její úlohu převzal odbor ochrany životního prostředí. Třetí stupeň povodňové aktivity platí v Ostravě už pouze ve Slezské Ostravě, v městské části Koblov-Žabník.

11:28 - Do nemocnice v Bohumíně se začínají vracet pacient. Do pátku by se měli vrátit všichni, od zítřka by také měla fungovat všechna oddělení. Jen operační sály v suterénu, kam se stále tlačí spodní voda, začnou naplno běžet až v příštím týdnu.

11:05 - Velká voda zasáhla podle hasičů od neděle 2100 objektů, bylo z nich evakuováno 1198 lidí.

10:56 - Svoz uhynulých hospodářských zvířat v zatopených oblastech v Moravskoslezském kraji a jejich neškodné odstranění zajišťuje veterinární asanační ústav Medlov v Mankovicích na Novojičínsku. Lidé si mohou svoz objednat na telefonech: 556 736 581–3, nebo 777 739 824 u pana Smolky nepřetržitě. Svoz je možné objednat i na krajských číslech: 596 782 513, 724181690 nebo 602712488.

10:50 - Problémy mají lidé v Karviné-Loukách, kde je zaplavená a podemletá silnice z Karviné na Český Těšín. Odřízla je od města, desítky lidí zde mají kontaminované studny. Město se snaží tuto oblast zásobovat pitnou vodou.

10:40 - Olomoucký hejtman Martin Tesařík (ČSSD) prodlouží stav nebezpečí na Hranicku a Přerovsku do pátku 31. května. Důvodem je především stav v Troubkách, do nichž se dosud nemohli vrátit všichni obyvatelé. Kraj a starostové obcí navíc potřebují získat čas na sčítání škod, které musejí být vyčísleny a odeslány státu do jednoho týdne od skončení stavu nebezpečí.

10:31 - Řeka Morava na většině území Zlínského kraje na první stupeň, jedinou výjimkou je Slovácko, kde se dá očekávat přechod z druhého na první stupeň během několika hodin. Za jeden den klesla hladina o více než více metr.

10:17 - Půda se dopoledne sesunula i na dvou místech na Frýdecko-Místecku. Ve Skalici a Řepišti. O rozsahu škod zatím nejsou informace.

10:15 - Ústí nad Labem poslalo Karviné padesát tisíc korun. Město je vděčné.

10:15 - Hasiči čerpají vodu ze zaplavených oblastí : především v Darkově v Lázeňském parku, parku za zámkem, nebo v oblasti, kde stojí voda na levém břehu řeky Olše. Dorazily posily ze středních a jižních Čech, odpoledne přijedou hasiči z Prahy – celkem je v terénu 140 mužů.

10:10 -sesuvy v Moravskoslezském kraji přibývají. Dopoledne se sesunul svah v Horních Bludovicích nad řekou Lučinou za čističkou odpadních vod. Půda se posunula v délce 200 metrů.

Foto: Drahoslav Ramík, ČTK

V Dolních Domaslavicích nad přehradou Žermanice na Frýdecko-Místecku se po dlouhotrvajících deštích sesunuly podmáčené svahy i s několika domy.

9:47 - telefonní společnost O2 nabídla lidem postiženým přírodní katastrofou  bezplatné vydání SIM karty se stejným telefonním číslem a slevy na nákup nových telefonů.

9:05 - Svah se večer sesunul i v Karviné. Sesuvy se tam po velkých deštích objevují, ten současný ale ohrožuje jeden z rodinných domů.

8:46 - Sesuv půdy v Dolních Domaslavicích nemá žádnou souvislost z nedalekou Žermanickou přehradou. Pokud by uvolněná zemina spadla do přehrady, nemělo by to podle mluvčího Povodí Odry Jindřicha Vaňka na bezpečnost přehrady vliv.

8:24 - Podle informací ČT by měly sesuvy půdy dál pokračovat. Dá se jim zabránit jen těžko, preventivně výsadbou vhodných stromů, soustavou kanálků a případně zpevněním pilíři.

8:22 - V Bohumíně, kde byla situaci v Moravskoslezském kraji během povodní nejvážnější, platí druhý stupeň povodňové aktivity. Pršet má minimálně. "Máme hlášeno, že na území povodí během dnešního dne spadne maximálně pět milimetrů srážek," řekl  mluvčí Povodí Odry Jindřich Vaněk.

8:04 - Hasiči odčerpávají vodu v Troubkách na Přerovsku. Čerpat budou v okolí čističky, čímž by mohla hladina vody v obci klesnout. Ve vesnici se zřejmě začne čerpat až zítra. Troubky leží u soutoku Bečvy a Moravy.

7:44 - Podle ministryně životního prostředí Rút Bízkové pro ČT zasedne v pátek ústřední povodňová komise. Jednala už v úterý. Podle ní na úrovni krajů funguje vše dobře a není potřeba větší zásahy z centra.

7:30 - Hasiči začnou během dne ve Zlínském kraji čerpat vodu z míst, kde to dosud kvůli stále zvýšeným hladinám vody nemělo smysl. Lidem také budou rozvážet vysoušeče.

7:26 - Řeka Morava v noci ve Zlínském kraji klesla na druhé povodňové stupně. Od kulminace například v Kroměříži nebo Uherském Hradišti ubyl asi metr vody

7:02 - Tři domy, kterými pohnul sesuv v Dolních Domaslavicích na Frýdecko-Místecku budou zdemolovány. Lidé si z nich vystěhovávají poslední věci.

Foto: Michala Říhová, Právo

Jeden z domů postižený sesuvem půdy

7:00 - Třetí stupeň povodňové aktivity platí už jen na třech místech. Na Moravě ve Strážnici a Lanžhotě a na Lučině v Bludovicích u Ostravy. Morava si drží setrvalý stav, Lučina klesá.

6:58 - Obyvatelé osady Bendovka v Karviné - Doly, kteří v pondělí museli opustit své domy, se ve středu večer  vrátili do svých domovů. Voda tam už opadla. Podle mluvčí karvinského magistrátu Šárky Swiderové jsou mimo své domovy  tedy už prakticky jen obyvatelé asi deseti domů na levém břehu Olše v Darkově, kde voda ještě stojí do výše až 1,5 metru. Městská policie tam hlídá i na člunu, aby zabránila případnému rabování.

6:57 - Jižní Moravě se povodně naštěstí vyhnou, řeky tam zatím větší škody nenapáchaly. Voda se z břehů vylila většinou jen mimo obydlená území.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám