Hlavní obsah

ON-LINE: Už víc než třetina testovaných je pozitivní, ve vážném stavu je tisíc lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Do středečního večera laboratoře odhalily přes 8 tisíc nových případů covidu-19. Už více než třetina lidí, kteří přijdou na test, má pozitivní výsledek. Ve vážném stavu leží v nemocnici s koronavirem už téměř tisíc lidí. Francie a Německo znovu zavádějí přísnější opatření. Uzavřou restaurace a bary, školy však ponechávají nadále v provozu.

Článek

Vážení čtenáři, dnešní on-line zpravodajství týkající se epidemie koronaviru končí, děkujeme za pozornost. 

22:45 - Ve Španělsku za poslední den přibylo téměř 20.000 lidí nakažených koronavirem a nemocnice přijaly více než dvě tisícovky nových pacientů s covidem-19. V sousedním Portugalsku ohlásili dosud nejvyšší denní bilanci nově odhalených případů - 3960 - a rekordní čísla registruje i Řecko, kde přírůstek infikovaných podruhé v řadě překročil tisícovku. V Turecku denní počet nových obětí covidu překonal 10.000.

20:36 - Vedle Německa se chystá na znovuzavedení plošných opatření také Francie. Od pátku zde budou zavřené restaurace a bary, možný nebude ani pohyb mezi jednotlivými regiony. Opatření zůstanou v platnosti do 1. prosince. Na rozdíl od předchozího takzvaného lockdownu ale zůstane otevřena většina škol.

18:39 -  Téměř půl milionu lidí se za posledních sedm dní nakazilo ve Spojených státech koronavirem. Na základě svých statistik to dnes uvedla agentura Reuters. Jen za úterý přibylo podle dat listu The New York Times přes 74.000 nových případů nákazy a 983 úmrtí. Rekordní nárůsty nyní zaznamenává především Středozápad.

Jedním z ohnisek infekce je v současnosti stát Illinois, kde za poslední týden přibylo 31.000 případů, a také dva státy, které podle očekávání sehrají klíčovou roli v prezidentských volbách 3. listopadu: Pensylvánie a Wisconsin.

18:28 -  Do večera dnes hygienici v Česku odhalili 8244 nových případů koronaviru. Počet nemocných se blíží 178.000.

Roste i podíl pozitivně testovaných, v úterý vystoupal na nový rekord 34,4 procenta ze všech lidí, co podstoupili test na covid-19. Testů bylo po čtyřech dnech opět víc než 45.000.

18:03Britské ministerstvo zdravotnictví přidalo do svých statistik 24.701 nových případů nákazy, což je o něco více než v úterý, kdy bylo nakažených 22.885. Jsou to nejvyšší denní bilance od začátku pandemie, a více než 66milionová země se tak rychle blíží hranici jednoho milionu infikovaných. Počet úmrtí v zemi stoupl na 46.675, což je nejvíce na světě po USA, Brazílii, Indii a Mexiku.

17:53 -V Itálii za den přibylo skoro 25.000 nových případů nákazy koronavirem, nejvíce od začátku epidemie. Téměř 25.000 nově infikovaných hlásí i Británie. Informovala o tom dnes tamní ministerstva zdravotnictví. V obou zemích rostou i denní bilance obětí: v Británii se za posledních 24 hodin počet úmrtí pacientů s covidem-19 zvýšil o 310, v Itálii zemřelo 205 nakažených.

Šedesátimilionová Itálie, která po přísné jarní celostátní karanténě dokázala v letních měsících počty infikovaných snížit na minimum, nyní následuje nepříznivý trend z ostatních evropských zemí, kde počty nakažených prudce rostou. V úterý úřady informovaly o bezmála 22.000 nových případech nákazy, což byl rekord. Dnešní bilance je o tři tisícovky vyšší.

Nejhorší situace je v regionu Lombardie, kde mělo za poslední den pozitivní test přes 7500 lidí, o den dříve to bylo kolem 5000. Itálie ale provádí velké množství testů, za poslední den jich bylo skoro 200.000, z toho pozitivních bylo 12,5 procenta.

Celkem se v Itálii virem SARS-CoV-2 nakazilo skoro 600.000 lidí, 37.905 z nich zemřelo. Denní bilance obětí jsou nyní nejvyšší od května.

17: 45 - Německo od pondělí 2. listopadu do konce měsíce zavádí rozsáhlou karanténní uzávěru, aby zastavilo prudký nárůst nových případů koronavirové infekce. Oznámila to dnes po jednání s premiéry spolkových zemí kancléřka Angela Merkelová, která upozornila na znepokojivé tempo šíření nákazy. Kancléřka se při videokonferenci s premiéry dohodla, že se do konce listopadu uzavřou hospody, bary, restaurace, divadla či kina, otevřené naopak zůstanou školky, školy či obchody. Omezeno bude i shromažďování na veřejnosti, sejít se bude moci maximálně deset lidí z nejvýše dvou domácností.

15:59 - Slovenská vláda ve středu rozhodla, že osoby, které půjdou o víkendu na plošné testování nebo absolvují PCR test, budou mít od pondělí výjimku ze zákazu vycházení. Samozřejmě pouze v případě, že test bude negativní. Pozitivně testované bude čekat desetidenní domácí karanténa. Zákaz vycházení vláda prodloužila až do 8. listopadu. Výjimku tvoří pouze cesta k lékaři, do lékárny, do nejbližších potravin a venčení psa do sta metrů od bydliště. Osoby bez negativního testu tak nebudou moct jít ani do práce.

13:44 - V Íránu v uplynulých 24 hodinách zemřelo dalších 415 lidí nakažených koronavirem, což je nejvyšší denní nárůst od začátku pandemie, píše Reuters.

12:47 - Na pražském náměstí Republiky se ve středu sešli odpůrci vládních opatření proti šíření koronaviru. Na místě jsou stovky lidí, ač policie hlídá prostor demonstrace, kde jich je přibližně povolená stovka. Davy ale zaplnily okolní ulice. Tam stojí mnohem více lidí než na samotné demonstraci a stále přicházejí další.

Stovky lidí se sešly k protestu proti vládním opatřením

Domácí

11:05 - Sobotní trhy na pražské Náplavce nebudou. Podle pořadatelů není možné dodržet všechna vládou nařízená opatření. Problematický je hlavně maximální počet osob na plochu trhu, napsali na facebooku.

10:51 - Na Slovensku zaznamenali v úterý 2887 nových případů covid-19 a 8 lidí zemřelo. V nemocnicích je 1087 pacientů s potvrzeným covid-19, z toho 82 na JIP a 113 na plicní ventilaci. Celkově bylo v zemi dosud pozitivně testovaných 48943 lidí a od začátku pandemie na Slovensku zemřelo 184 lidí.

9:13 - V Maďarsku zaznamenali 2291 nových případů nákazy covid-19 a zemřelo 43 lidí. Od začátku pandemie bylo v zemi pozitivně testovaných 65933 lidí a celkem zemřelo 1578 lidí.

08:10 - Organizace spojených národů zrušila všechny osobní schůzky ve svém newyorském sídle poté, co byla u pěti členů nigerské mise při OSN zjištěna nákaza koronavirem. Informovala o tom agentura Reuters.

6:38 - Dětský domov v Tisé na Ústecku dostal od dobrovolníků počítače, aby se děti mohly zapojit do distanční výuky. Dosud mohly využívat pouze čtyři zařízení, přičemž dálková výuka se týká 25 dětí.

06:12 -  Na pražském náměstí Republiky se sejdou odpůrci vládních opatření proti šíření koronaviru. Pořadatelé demonstraci nazvanou Manifestace za svobodu a pravdu odsuzující teror a manipulaci svolali přes sociální sítě. Stovky lidí na facebooku uvedly, že na protest dorazí.

Platná vládní opatření proti šíření covidu-19 ale umožňují konat demonstrace s maximálně 100 účastníků. Na shromáždění budou dohlížet policisté, násilné střety neočekávají. Také podle organizátorů bude akce nenásilná.

06:11 - Hygienici v Praze odhalili v úterý 1493 případů koronaviru, je to méně než o týden dřív. Proti pondělí je to ale nárůst o víc než 200 a úterní denní přírůstek se blíží rekordním hodnotám z minulého týdne.

06:08 - V Česku se počet nakažených koronavirem zvýšil za úterý o 15 663. Počet případů se tak ani přes přísná opatření nedaří výrazně snižovat. 

Nemocných je nyní víc než 170 000 lidí, většinou s mírným průběhem nemoci covid-19.

Úmrtí s koronavirem přibývalo od minulé středy každodenně víc než sto. Za úterý nyní ministerstvo uvádí 98 zemřelých, čísla se ale obvykle při pozdějších aktualizacích zvyšují. Dosud nejvíc pacientů v jeden den zemřelo v pondělí, bylo jich 139. Nedělních 125 úmrtí s covidem-19 je dosavadní druhý nejvyšší počet.

Rychle se zvyšuje také množství hospitalizovaných. Podle posledních známých čísel v pondělí oproti neděli přibylo v nemocnicích 578 lidí s koronavirovou infekcí na 6191 pacientů. V těžkém stavu je 893 z nich.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám