Hlavní obsah

ON-LINE: Premiér Fischer pohrozil ve Sněmovně demisí

• Aktualizováno
Novinky, ČTK, jov, jim, jas

Sněmovna ve čtvrtek jedná o finální verzi úsporného balíčku ministra financí Eduarda Janoty, který má snížit schodek rozpočtu na příští rok na 155 miliard. Poslanci budou žádat změny, vláda podmínila nejvyšší mez 170 miliard. Premiér Jan Fischer pohrozil, že pokud poslanci balíček nepřijmou nebo do něj budou výrazně zasahovat, bude to brát jako signál, že nemá důvěru a zváží demisi.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Premiér Jan Fischer s ministrem financí Eduardem Janotou.

Článek

18:44  On-line přenos na Novinkách pro tuto chvíli končí.

18:39 Poslanci nepředkládali pouze pozměňovací návrhy, ale předkložili i doprovodná usnesení v nichž vyzývali vládu k řadě dalších výdajů, které by měly být zohledněny v rozpočtu. Lubomír Zaorálek následně ukončil podrobnou rozpravu a projednávání návrhu přerušil do pátečních 9. hodin.

18:15 Poslanci předkládají pozměňovací návrhy.

17:25 Gandaloviče vystřídal u řečnického pultíku jeho stranický kolega Michal Doktor. Hovořil o špatných základech nynějšího stavu a připomněl rozpočtové deficity z let 2005 až 2008, kdy ekonomika výrazně rostla.

17:18  Petr Gandalovič z ODS apeloval na poslance, aby urychlili projednávání, neboť v případě nepřijetí rozpočtu hrozí velké hospodářské škody. Gandalovič také obvinil levicové poslance z předvolebního populismu.

17:15  Ministr Janota Hovorkovi vzkázal, že hodlá do konce října předložit novelu loterijního zákona. Dovede si prý představit vyšší zdanění hazardu a chce, aby do vzniku heren mohly více zasahovat i obce. Vysvětlil i důvody proč jsou daňová opatření v navržené podobě.

17:07  Lidoveckého poslance Ludvíka Hovorku zajímá, proč není v balíčku zavedena daňová progrese, ale škrtá se v příjmech sociálně slabých. Nerozumí také malému zdaněné hazardu.

17:00 Poslanecké lavice se stále více vyprazdňují. Řečníky poslouchá pouze minimum přítomných. U pultíku nyní hovoří Vlasta Bohdalová z ČSSD.

16:49 Juráskovou vystřídal za řečnickým pultíkem další komunistický zákonodárce Miroslav Opálka. Také z jeho slov je jasné, že balíček pro něj nepředstavuje cestu z krize.

16:45 Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková osvětlila poslancům, proč se do balíčku dostala některá kritizovaná opatření, která podle některých nemají protikrizový účinek.

16:38 Komunistický zákonodárce Stanislav Grospič kritizuje dopady úsporného balíčku na sociálně slabé občany.

16:26  Poslanec ČSSD Jan Látka se rozhodl seznámit kolegy s obavami, s nimiž se na něj údajně obrátily podnikatelské subjekty. Ve svém vystoupení kritizuje především zvýšení spotřební daně u pohonných hmot.

16:21  Poslanec Dolejš řekl, že pokud Sněmovna o balíčku rozhodne, bude to patrně v pátek. Zatím probíhá všeobecná rozprava, podrobná, při níž mohou být načítány pozměňovací návrhy, je zatím v nedohlednu.

16:16 Dolejš ve svém vystoupení zopakoval návrhy, kterými by balíček ráda poupravila KSČM. Věnoval se zejména zvýšení daní. Řada poslanců především z pravé části politického spektra v sále chybí.

16:06 Další přihlášeným je Jiří Dolejš z KSČM. Podle něj je balíček orientovaný spíše doprava.

16:01 Podle Ratha Kalousek ukázal, co je podstatou jeho strany. "Vulgarity a urážky 4. cenové skupiny," dodal Rath. Před ním vystoupil předseda zelených Ondřej Liška, který kolegy vyzval, aby se vrátili k věcné debatě.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek se rozohňuje nad debatou ve Sněmovně

15:57 Kalousek uzavřel své vystoupení dalším atakem na Ratha. "Já se sice možná občas napiji, ale vy se chováte jako debil," vzkázal Rathovi s tím, že na rozdíl od něj se ze svého stavu vyspí.

15:56  Kalousek následně vyčetl Rathovi, že jej urážel přímo, nikoliv prostřednictvím předsedajícího, jak odpovídá jednacímu řádu Sněmovny.

15:53 Rath se poté pozastavil nad dopady balíčku na zdravotnictví. Vadí mu snížení plateb za státní pojištěnce. Zejména jej pobavilo, jaký protikrizový dopad má proplácení očkování proti pneumokoku. Rath naznačil, že za zařazením tohoto opatření do balíčku je korupce.

15:50 Rath zkritizoval kroky bývalé vlády premiéra Mirka Topolánka, jejímž ministrem financí byl právě Miroslav Kalousek. Ratha rozhořčilo mimo jiné to, že kabinet zrušil daňovou progresi. "Podřízli jste příjmy," vzkázal bývalému kabinetu Rath. Kalousek, který přišel do Sněmovny s hůlkou, s ní Rathovi pohrozil, což sociálního demokrata pobavilo. "Vy jste si na mě přinesl hůlku, prostřednictvím předsedajícího," zažertoval Rath.

15:44  Slova se ujal David Rath, který obvinil Kalouska z toho, že poté, co pronese svá moudra  a všechny pouráží, odejde do některé z blízkých náleven.

15:40 Také Bohuslav Sobotka upozornil, že Kalouskova strana TOP 09 nebyla do Sněmovny zvolena. Na jeho slova reagoval Pavel Severa z TOP 09.  Vyčetl ČSSD, že vlastně neví co chce, neboť svrhla Topolánkovu vládu, odpískala předčasné volby a nyní nechce podpořit vládu, do níž nominovala své kandidáty.

15:35 "Vnímám dramatičnost vystoupení i urážky," reagoval na Kalouskovu promluvu Paroubek, který se řekl, že se odmítá snížit k urážkám. Sociálnědemokratický poslanec Antonín Seďa  vyzval Kalouska aby on i jeho kolegové z TOP 09 složili mandát, neboť jej nezískali ve volbách. Kalousek následně opáčil, že byl zvolen za program KDU-ČSL z roku 2006, který sám psal a nikdy se mu nezpronevěřil.

15:29 "Je otázkou, zda chce být tato Sněmovna rukojmím zbytnělého ega v rukou kolotočářsko-vekslácké lobby," otázal se emotivně Kalousek. Za tento bonmot sklidil potlesk občanských demokratů, kteří jej zjevně pochopili jako verbální atak na předsedu ČSSD Jiřího Paroubka.

15:25 "Domníval jsem se, že Sněmovna bude mít respekt k tomuto kompromisu," pokračoval Kalousek, který obvinil strany z politikaření. Kalousek se ostře pustil do názorového veletoče, který podle něj absolvovala ČSSD.

Foto: Michaela Říhová, Novinky

Miroslav Kalousek si přinesl hůl. Na koho asi?

15:21 Kalousek zdůraznil malichernost sporů, neboť balíček je podle něj kompromis. Dále uvedl, že s ohledem na ministry Janotu a Šimerku nemusel balíček opatření ani číst, neboť oba zná jako odborníky, kteří připravili politicky vyvážená opatření. Kalousek vyzdvihl i shodu nad opatřeními uvnitř tripartity. "To byl obrovsky silný moment, kdy zaměstnavatelé i zaměstnanci byli schopni upřednostnit zájem České republiky," řekl Kalousek.

15:14 Slova se ujal Miroslav Kalousek z TOP 09. Kalousek připomněl Janotovu odvahu ke škrtům v rámci mandatorních výdajů. Podle něj jde o bezprecedentní krok, k němuž se v historii ČR nikdo neodhodlal.

15:09 Debata se dále prodlužuje, s písemnými poznámkami je přihlášeno ještě zhruba deset dalších poslanců. Komunistický zákonodárce Petr Braný citoval kolegům Marxe, avšak mnoho kolegů mu však pozornost nevěnovalo.

15:01 Vystoupení Jiřího Paroubka přerušili poslanci ODS ironickým potleskem. Paroubek si proto musel vzít slovo opakovaně, neboť mu uplynul čas na dvouminutovou faktickou poznámku.

14:59  Zdeněk Škromach vyzval, aby poslanci schválili "slušný deficit pro tuto zemi". "Pojďme na to, rozhodněme," snažil se popohnat poslance k hlasování. Milan Urban pak v reakci na Nečase řekl, že pro něj není největším nepřítelem veřejný dluh, ale každé ztracené pracovní místo.

14:54 "Vyhrajte volby a pak si  realizujte svůj program," vyzval Nečas poslance ČSSD, který si podle něj dělají z návrhu trhací kalendář a stupňují své požadavky. Varoval také, že pokud projdou jiné než dohodnuté pozměňovací návrhy, bude mít ODS problém s podporou balíčku.

Foto: Michaela Říhová, Novinky

Premiér Jan Fischer při jednání Sněmovny o Janotově balíčku

14:52  Nečas se shodl s premiérem, že balíček není ani protikrizový ani prorůstový, neboť má za to, že deficit veřejných financí je větší hrozbou pro ekonomiku než nízký růst HDP. Nečas deficit veřejných financí označil za veřejného nepřítele číslo jedna a odmítl, další zásahy do balíčku.

14:46 Po premiérovi vystoupil Petr Nečas z ODS. Připomněl, že někteří sice brojí například před snížením porodného ze 13 na 10 tisíc, zároveň však každý novorozenec "dluží" stejně jako každý občan této země téměř 110 tisíc korun v rámci státního dluhu.

14:42  Slova se ujal premiér Fischer. Věřil jsem, že nebudu muset v této situaci vystoupit, řekl evidentně rozrušený premiér. Podle jeho slov je přeložený balíček mix, který nemůže být zároveň prorůstový a zároveň protikrizový. Doplnil také, že balíček je "dupnutí na brzdu", které má zabránit vychýlení rovnováhy státních financí. "O nastartování ekonomiky se nebude rozhodovat v této Sněmovně," pronesl premiér s odkazem na současný propojený svět.

Foto: Michaela Říhová, Novinky

Zdeněk Škromach (ČSSD) se při projednávání Janotova balíčku dobře bavil.

14:36  Slova se ujal předseda lidovců Cyril Svoboda. Oznámil, že jeho strana podá dva pozměňovací návrhy.

14:35 Sobotka opakuje, že by chtěl znát odhad vývoje ekonomiky. Janota následně řekl, že podle expertů je odhad vývoje ekonomiky před balíčkem růst o 1 procento. Po zapracování balíčku, který má působit záporně, by se vývoj ekonomiky mohl pohybovat v růstu kolem 0,3 procenta.

14:30 Na Sobotku reaguje ministr financí Janota. Připustil, že na podobu rozpočtu má jiný názor než experti ČSSD. Zdůraznil však, že za státní kasu je odpovědný on a výsledný návrh je kompromisem.

14:27 "Konkurenceschopnost nezajistíme snížením daní ani omezením výdajů na vzdělávání," řekl Sobotka. Dodal, že ČSSD předloží pozměňovací návrhy v rozsahu cca 8 miliard korun. Pokud budou akceptovány, má podle něj balíček šanci projít.

14:24 Sobotka si stýská nad tím, že vláda do svého úsporného balíčku zahrnula věci, které jsou pro ČSSD nepřijatelné. "Vláda spoléhá na to, že si nikdo nepřeje rozpočtové provizorium," řekl Sobotka. Podle něj je balíček vodítkem, jak bude vypadat návrh rozpočtu na příští rok.

14:16 Poslanecké lavice jsou prořídlé, mnoho zákonodárců v sále chybí. Sobotka opakuje požadavky, s nimiž šla ČSSD na jednání s ministrem financí a dalšími stranami.

14:12 Sobotka vyzval vládu, aby předložila "pravdivý rozpočet", který počítá s reálnými příjmy a skutečným vývojem ekonomiky.

14:05  Poslanci pokračují ve své schůzi. Slova se ujal předseda poslaneckého klubu ČSSD Bohuslav Sobotka. Ve svém vystoupení si položil řečnickou otázku, co udělá úsporný balíček s ekonomikou. Podle Sobotky nepodpoří růst, ale pouze škrtá ve výdajích a nutí lidi šetřit.

13:19 Šéf ODS Mirek Topolánek v reakci pro Právo na Paroubkovu nejnovější otočku uvedl, že v případě rozpočtu a úsporného balíčku, který označil jako "KPZ“, došlo už ke třem kompromisům. "Poprvé při hlasování o důvěře vládě s programem, který předurčil limity rozpočtu. Podruhé tím, že Janota po konzultacích se stranami ustoupil z původního návrhu a potřetí včera, kdy se v podstatě dohodla redukce o tři plus jedno opatření, což bylo akceptovatelné. I když na hraně, vlastně pro všechny. Ale včera není dnes a kočka není pes. Držíme dohody a dosažené kompromisy. Salámová metoda není můj styl. Nehandluji,“ sdělil Topolánek.  

13:04 Vyhlášena polední pauza, schůze má pokračovat ve 14:00.

13:03 ČSSD navrhne vyšší zdanění ústavních činitelů, aby jim platy klesly nikoliv o čtyři, nýbrž 20 procent.

13:02 ČSSD chce chránit zájmy rodin s dětmi, důchodců i státních zaměstnanců, řekl Paroubek k Janotově balíčku. Zopakoval, že chce zachovat výši rodičovského příspěvku či zvýšení a prodloužení podpor v nezaměstnanosti a další zákony ze sociálnědemokratického balíku protikrizových opatření. Lidovecký návrh na zvýšení zdanění z hazardu označil za rozumný.

12:56 Paroubek obhajuje návrh ČSSD na zvýšení daně z příjmů. Varuje před výpadky příjmů do penzijního systému. 

12:47 ČR je podle Paroubka jednou z nejméně zadlužených evropských zemí a reakce na zvyšování dluhu jsou podle něj hysterické.

12:45 "Nezaměstnaný absolvent se těžko bude utěšovat tím, že jeho budoucnost bude nezadlužená," řekl Paroubek s tím, že nynější problémy se musejí řešit nyní. Zprávy o předluženosti ČR jsou prý jen strašením.

12:41 Paroubek proti sobě postavil úsporné programy, které podle něj ekonomiku spíš dusí, a stimulaci ekonomiky, která podle jeho slov za vlády ČSSD stála za vysokém tempem růstu HDP. 

12:38 Daňové reformy Topolánkovy vlády se na krizi v ČR podílejí stejně jako globální ekonomické problémy, tvrdí Paroubek. Bývalou vládu obvinil z nulové reakce na nástup krize. Pád Topolánkovy vlády označil za štěstí, protože ji nahradila "kompetentnější Fischerova vláda", kterou podporuje více obyvatel.

12:35 Vystupuje Jiří Paroubek. Zpochybnil dohodu tripartity, když připomněl, že odboráři jsou proti snižování platů ve státním sektoru. Předkládá poslancům zamyšlení nad tím, co je úkolem státu. Vyjmenoval funkce státu, které zajišťují lidem jistoty, za které si platí formou daní.

12:30 Komunisté navrhnou zvýšení daně z příjmu u velkých podniků na 25 procent. Nesouhlasí se snižováním rodičovského příspěvku a porodného.

12:25 Filip: KSČM nepodpoří zvýšení snížené sazby DPH z devíti na jedenáct procent. Je připravena podpořit zvýšení základní sazby z 19 na 20 procent. Komunisté nemají problém ani se zvýšením daně z nemovitosti. Předloží vlastní návrh zvýšení daně z tabáku, zvýšení daně z piva však pokládají za komplikované.

12:22 Nezvýšit daně na rozumnou evropskou evropskou úroveň těm, kteří berou 200 000 měsíčně, je v době ekonomické krize výsměch lidem, řekl Filip k návrhu své strany zavést opět progresivní daň. Snížení deficitu podle Filipa sníží i výkonnost české ekonomiky, a tím prohloubí krizi. 

12:18 Balík podle Filipa zatěžuje obyvatelstvo nerovnoměrně. Norma podle něj není politicky neutrální, považuje ji za rozvrat státních financí, se kterou se KSČM nechce smířit.

12:15 S přednostním právem se přihlásil o slovo místopředseda Sněmovny a šéf KSČM Vojtěch Filip.

12:14 Poslanci schválili obecnou rozpravu. Jako první má vystoupit šéf ČSSD Jiří Paroubek.

12:02 Premiér Fischer prohlásil, že nepřijetí nebo zásadní zásahy do úsporného balíčku bude vnímat jako signál, že jeho vláda nemá ve Sněmovně podporu. Fischer také řekl, že přijme jen ty změny balíčku, které projdou napříč politickým spektrem, a že za schodek vyšší než 164 miliard nepřevezme zodpovědnost.

11:59 Fischer připustil, že balíček nebude vyhovovat levici ani pravici. Důrazně se ohradil, že by výdajová stránka balíčku byla vyzdvižena na úkor příjmů. Podle něj jsou obě stránky vyvážené. Zaměstnavatelé i odborové svazy s balíčkem souhlasili, zdůraznil Fischer.

11:55 Jednání o balíčku zahájil premiér Jan Fischer. Podle něj si vláda uvědomuje, že svým návrhem vystupuje ze svého čistě úřednického mandátu. Nutí ji k tomu současná hrozba kolapsu veřejných financí. Tzv. Janotův balíček nazval Fischer "krabičkou poslední záchrany".

Foto: Michaela Říhová, Právo

Předseda ODS Mirek Topolánek sleduje dění ve Sněmovně z návštěvnické galerie.

11:40 Monika Hašková, která nahrazuje ve funkci poslance předsedu ODS Mirka Topolánka, složila poslanecký slib. Stalo se tak přesně půl roku po svržení Topolánkovy vlády 24. března. Vedle ní složili slib i Libor Nowak (ODS) a Ladislav Velebný (ČSSD). Ti nastoupili na místa svých stranických kolegů Karla Sehoře a Rudolfa Kufy

11:30 Schůze Sněmovny po dvojím odkladu začala. Procedura bude zřejmě taková, že vedle společného balíčku sociální demokraté předloží svůj pozměňovací návrh. Pokud neprojde, nechtěl Paroubek říct, jak budou poslanci ČSSD hlasovat v závěrečném schvalování celého souboru opatření.  

11:29 Místopředseda ODS Petr Nečas řekl, že ODS bude hlasovat pro vládní návrh a dohodu ze středy. "Nechceme, aby z toho byl trhací kalendář," uvedl. Z balíčku by podle dohody měla zmizet progresivní daň a nemělo by se snižovat porodné, rodičovský příspěvek a příspěvek na péči. Paroubek poznamenal, že zvýšení podpor pro nezaměstnané je poslední sporný bod.

11:13 Paroubek na jednání klubu například prohlásil, že debata předsedů stran o osudu balíčku nebyla příjemná a také, že manévrovací prostor není velký. "Určitě budeme chtít zachovat protikrizový zákon," řekl Právu Paroubek. Šéf poslanců ČSSD Bohumil Sobotka pak uvedl, že situace není příliš přehledná.

11:10 Poslanecký klub ČSSD jedná po návratu šéfa strany Jiřího Paroubka z jednání u premiéra Jana Fischera. Řeší, jaké pozměňovací návrhy podá k Janotovu balíčku.

11:05 Začátek jednání byl znovu odložen na 11:30

10:57 Lídr TOP 09 Miroslav Kalousek zopakoval, že jeho strana nepodá žádný pozměňovací návrh. Balíček jako celkem ale podpoří.  

10:57 Předseda Strany zelených Ondřej Liška řekl, že kdyby prošly samostatné návrhy ČSSD a KDU-ČSL, znamenalo by to navýšení schodku o zhruba 1,5 miliardy korun. Zelení nebudou souhlasit s těmito úpravami, pro balíček jako celek ale ruku zvednou.  

10:47 Lídři stran se neshodli na úpravě úsporného balíčku. Jeho osud je tak po dnešní schůzce lídrů stran nejistý. ČSSD dál prosazuje sociální opatření ze svého protikrizového zákona. Lidovci navrhnou zdanit hazard. O schůzce nyní budou lídři stran informovat své kluby.  

10:31 Předsedové parlamentních politických stran nyní jednají o Janotově úsporném balíčku s premiérem Janem Fischerem. Poslanecký klub ČSSD na tu dobu přerušil podle svého šéfa Bohuslava Sobotky jednání, po návratu předsedy strany Jiřího Paroubka podle něj padne konečné rozhodnutí, jak se k Janotovu balíčku sociální demokraté postaví.

10:00 Zahájení schůze Sněmovny bylo přesunuto na 11:00 

09:51 Komunisté nebudou hlasovat pro Janotův balíček, řekl novinářům poslanec Petr Braný. Straně se nelíbí, že balíček v podobě dohodnuté lídry stran, neobsahuje progresivní daň. Strana se pokusí v dolní komoře prosadit, aby lidé s ročním příjmem do 504 tisíc korun platili daň 15 procent, ti s příjmem od 504 tisíc do 1,002 miliónu korun 25 procent a lidé s ročním příjmem nad 1,002 miliónu korun daň 32 procent. Podniky, které mají roční zisk do 10 miliónů korun by podle představ KSČM měly platit daň 19 procent, ty se ziskem nad 10 miliónů korun pak 25 procent. 

09:26 Grémium ODS uvedlo v tiskové zprávě, že podpoří pouze takové změny Janotova balíčku, které vypustí z vládního návrhu tři body. Prvním z nich je snížení rodičovského příspěvku o 10 procent, druhým snížení porodného z 13 tisíc na 10 tisíc a posledním snížení příspěvku na péči u sociálních služeb. Odmítají přitom zavedení druhé sazby u daně z příjmu fyzických osob ve výši 23 procent pro částky nad 145 tisíc Kč měsíčně. "Nepodpoříme žádné jiné návrhy," uvádí ODS.

Reklama

Výběr článků

Načítám