Hlavní obsah

Vláda neměla ve Sněmovně 101 hlasů, chyběl i Hamáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vládní koalice podporovaná komunisty ve středu ve Sněmovně narazila, když nedala dohromady 101 hlasů, které jsou potřeba k přehlasování Senátu. Při hlasování o lhůtě pro vracení nadměrných odpočtů DPH se koalici nepodařilo prosadit původně schválený návrh, který by lhůtu prodlužoval z 30 na 45 dnů.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Ministryně financí Alena Schillerová

Článek

Pro sněmovní verzi zvedlo ruku jen 98 poslanců, zatímco potřeba bylo minimálně 101 hlasů.

Hnutí ANO, sociálním demokratům i komunistům chybělo po třech poslancích, kteří buď byli z jednání omluveni, nebo nebyli přihlášeni. Vládě tak nepomohl například ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD).

Poslanci jednali 13 hodin. Schválili bonus pro OSVČ či schodek 300 miliard korun

Domácí

„Mohli jste mít dobrý moderní daňový řád,” vzkázal koalici šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek s tím, že mohla podpořit senátní návrh. „Pro svoji zaťatost, a promiňte, omezenost, je ta práce vniveč,” dodal k novele, která měla vytvořit předpoklady ke vzniku online finančního úřadu, který by umožnil elektronickou komunikaci pro jednotlivce i firmy.

Při dalším bodu, kterým byla novela pravidel rozpočtové odpovědnosti, proto ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) varovala, že pokud se nezvýší možnost zadlužení státu, bude nutné buď osekat výdaje státu o 150 miliard, nebo úměrně tomu zvýšit daně.

Tuto variantu přitom doposud striktně odmítala.

Daně rozhodně zvyšovat nebudeme, slíbila Schillerová

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám