Hlavní obsah

Omezení alkoholu podle Finska? Ne, licence pro prodejce jako v Británii

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návrh ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), aby alkohol mohli prodávat jen obchodníci, kteří budou mít licenci, politici napříč spektrem podporují. Kalousek soudí, že by se tvrdý alkohol ani tabák neměly prodávat „na každém rohu“.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) soudí, že by se tvrdý alkohol ani tabák neměly prodávat „na každém rohu“.

Článek

Soudě podle reakcí politiků by v Česku sice nevznikly specializované státní prodejny lihovin jako například ve Finsku, ale obchodníci by museli mít povolení jako třeba v Británii.

Jak Kalousek prohlásil pro středeční Právo, regulace by znamenala možnost koupit si krabičku cigaret nebo láhev tvrdého alkoholu jen u toho, kdo má oprávnění s tím obchodovat. „Takové subjekty jsou pak mnohem víc motivované, když už licenci získaly, aby o ni nepřišly. A jsou také snáze kontrolovatelné,“ vysvětlil ministr.

Podporu licencí pro alkohol vyslovil ve středu premiér Petr Nečas (ODS) s tím, že by opatření mohlo platit už od příštího roku. Podle něj by při splnění zákonem stanovených podmínek měl být na koncesi nárok.

„Je to lepší a serióznější způsob než určovat typy prodeje, jako například zakázat prodeje alkoholu ve stáncích,“ dodal premiér.

U tabáku taková podpora už není

Vlažná podpora se návrhu naopak dostala od prezidenta Václava Klause. „Je jasné, že vždycky, když se stát do něčeho začne plést, a začne se do toho plést ještě více než dosud, tak to bude jen horší, ne lepší. Já nechci konkrétní jednotlivé věci takto komentovat, nemám před sebou žádný přehled opatření, ze kterých bych si mohl vybírat,“ řekl.

Licence se zase líbí ministru průmyslu a obchodu Martinu Kubovi (ODS). „Je to jedna z cest, o které lze velmi vážně uvažovat,“ podotkl k licencování prodeje alkoholu i tabáku.

Výkonný ředitel Unie výrobců a dovozců lihovin Vladimír Steiner se změnám nebrání. „Z hlediska velkých výrobců lihovin nevidíme žádný velký problém v tom, pokud by se stát k posílení regulace trhu rozhodl učinit výrobu a prodej alkoholu a tabáku koncesovanou živností, k jejímuž provozování by bylo zapotřebí získat od státu licenci. My jako výrobci lihovin bychom s tím nepřekonatelný problém neměli a jsme připraveni o tom diskutovat,“ řekl Právu.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) uvedl, že jeho resort bude podporovat jakékoli zpřísnění. „Alkoholismus u nás je sociologický problém a ve spotřebě alkoholu jsme na předních místech,“ řekl Právu. K licencování tabáku se však spíše stavěl skepticky.

Vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM) si myslí, že debata o regulaci je na místě. „Tabák, alkohol a hazard jsou věci, jimž by stát neměl nechávat absolutně volný průběh. Měli bychom se všemi třemi neřestmi zacházet podobně. Licencuje se prodej alkoholu v řadě jiných zemí, ale spíš bychom se měli bavit o tom, jak to, že černý trh mohl způsobit takovou katastrofu,“ uvedla.

Podle šéfa klubu ČSSD Jeronýma Tejce je nereálné, aby v Česku vznikly specializované obchody jako ve Skandinávii. Pro omezení prodeje by byl jen v případě tržnic či stánků. „Nejsme ostrov či poloostrov, naše hranice je docela dlouhá,“ podotkl. Tejc si myslí, že by se k licenci měl dostat každý, kdo má restauraci či kamenný obchod.

„Soc. dem. přišla s tím, aby existoval licenční systém, především pro prodej a rozlévání alkoholu. Stát by měl jasnou evidenci distributorů, mohl by provádět kontroly a udílet sankce, což by mohlo být odebrání licence,“ dodal Tejc s tím, že by byl dobrý dozor celníků při výrobě.

Anketa

Měli by tvrdý alkohol a cigarety prodávat jen prodejci s licencí?
ano
92,5 %
ne
7,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 35106 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám