Hlavní obsah

Olomoucký kraj: Podpisy stvrdily koalici ČSSD a KSČM

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zástupci ČSSD a KSČM v Olomouckém kraji podepsali v pondělí koaliční smlouvu, na jejímž základě vznikne nová krajská vláda. Hejtmanem se stane lídr ČSSD Jiří Rozbořil. Na starosti bude mít například krizové řízení, investice, finance či evropské programy.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Zástupci ČSSD a KSČM při pondělním podpisu koaliční smlouvy v Olomouci.

Článek

V nové krajské radě, která má mít stejně jako dosavadní 11 členů, bude mít ČSSD devět křesel a KSČM dvě. Sníží se počet náměstků hejtmana z nynějších sedmi na šest. Zrušen bude post finančního náměstka. Část jeho agendy bude mít na starosti hejtman, majetkové záležitosti pak náměstek za KSČM.

Prvním náměstkem hejtmana bude Alois Mačák a dalšími náměstky pak Michael Fischer, Yvona Kubjátová, Radovan Rašťák (všichni ČSSD), Michal Symerský (KSČM) a Zdeněk Švec, který byl do krajského zastupitelstva zvolen na kandidátce komunistů jako nestraník. Neuvolněnými členy nové krajské rady budou čtyři zástupci soc. dem.

Mačák, Fischer, Kubjátová a Rašťák byli náměstky hejtmana i v minulém volebním období. Všichni budou spravovat stejné resorty jako dosud. KSČM převezme odpovědnost za majetkové záležitosti, školství a regionální rozvoj včetně zemědělství a životního prostředí.

Vyhodnotili programové průniky

ČSSD podle Rozbořila postupně jednala se všemi politickými stranami, jejichž zástupci byli zvoleni do krajského zastupitelstva. „Vyhodnotili jsme si programové průniky s jednotlivými politickými stranami, posoudili jsme pečlivě navrhované personální návrhy a se vší zodpovědností jsme dospěli k tomu, že jediným možným řešením je uzavřít koalici s KSČM,“ uvedl Rozbořil.

„Jsem rád, že sociální demokraté dospěli k názoru, že plusů na naší straně je více než na straně dalších možných koaličních partnerů. Signály, které vyslali voliči, vnímají všichni racionálně uvažující politici jako touhu po změně,“ konstatoval krajský lídr KSČM Alexander Černý.

Výsledek jednání označil za rozumný kompromis, a to i v otázce složení krajské rady. „Nad otázku počtu křesel jsme od počátku jednání zdůrazňovali programový aspekt,“ dodal lídr komunistů.

V novém 55členném krajském zastupitelstvu bude mít ČSSD 19 mandátů, KSČM 16, Koalice pro Olomoucký kraj společně se starosty osm, ODS rovněž osm a volební uskupení TOP 09 a Starostové pro Olomoucký kraj čtyři mandáty.

Reklama

Výběr článků

Načítám