Hlavní obsah

Olomoucké sluneční hodiny vadily za nového Československa i za nacistů. Teď se vracejí

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Na nároží historické radnice v centru Olomouce se po desítkách let vrátily sluneční hodiny. Slavnostně odhaleny byly v úterý. Podoba vychází z hodin, které byly na tomtéž místě od 19. století. Odstranit je nechali správci města v době nacistické okupace.

BEZ KOMENTÁŘE: Sluneční hodiny v OlomouciVideo: Miloslav Hradil, Právo

 
Článek

Návrh na obnovu slunečních hodin zpracoval akademický malíř a restaurátor Radomír Surma podle dochovaných archivních zobrazení.

„Jejich podoba ale nebyla na žádném z dokumentů zachycená natolik přesně a detailně, aby ji bylo možné jednoduše zrekonstruovat. Dnešní výsledek je tedy novým autorským dílem, ovšem v maximální míře inspirovaným původním,“ konstatoval Surma.

Nové sluneční hodiny patří s plochou přes 17 metrů čtverečních k největším v České republice, neobvyklé jsou tím, že jsou nárožní, a tudíž vlastně dvojité. Hodiny na jihovýchodní fasádě ukazují čas od rána zhruba do 14 hodin, druhá část pak čas od 11 hodin do západu slunce.

Zhruba mezi 11. a 14. hodinou mohou lidé vidět čas na obou polovinách hodin současně.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Radnici v Olomouci zdobí po dlouhých letech opět sluneční hodiny

Dominantním prvkem hodin je heraldický orel, který je sám o sobě nezvyklý. Z poloviny jej totiž tvoří černý rakouský orel, z druhé pak červeno-stříbrně šachovaná orlice z olomouckého městského erbu.

Toto svérázné řešení vzniklo podle odborníků v 19. století, autoři tak chtěli dát najevo úzkou vazbu města k habsburské dynastii a monarchii. To tvůrci ještě zdůraznili iniciálami FJ a MT na štítku orla - iniciály připomínají panovníky Františka Josefa a Marii Terezii, kteří měli k Olomouci blízký vztah.

Samička žirafy nejnovějším přírůstkem zoo v Olomouci

Domácí

Dalšími výraznými prvky výtvarného řešení jsou alegorické postavy boha času a bohyně moudrosti. Pozadí výjevu pak dotváří idealizované panorama Olomouce v podobě barokní bastionové pevnosti.

Na jižní a západní straně radniční fasády přibyly ještě k nárožnímu dílu dvoje menší a výtvarně střídmější sluneční hodiny. Také ty jsou obdobou původních hodin, které na těchto místech bývaly v minulosti.

Sluneční hodiny na olomoucké radnici mají dlouhou tradici. Velmi pravděpodobně tu byly již nedlouho po její výstavbě v 15. století, kdy měla budova gotický ráz.

Přímo na jihozápadním nároží se nacházely podle všeho od druhé poloviny 19. století. Stihl je však krušný osud. Nejprve je krátce po vzniku ČSR nechala nová česká reprezentace města zabílit kvůli jejich silně prohabsburskému rázu. Nakonec pak již poškozené hodiny nechali odstranit za okupace nacisté.

Sluneční hodiny se na radnici vrátily v rámci kompletní obnovy fasády a radniční věže. „Na olomouckou radnici tradičně patří. Věřím, že Olomoučané budou s tímto výtvarným oživením vzhledu radnice spokojeni a hodiny budou obdivovat i návštěvníci města,“ poznamenal olomoucký primátor Miroslav Žbánek (ANO).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám