Hlavní obsah

Okupace části Stromovky ze strany Ruska musí skončit, vyzvala vládu Praha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vedení Prahy vyzvalo vládu, aby vyjednala s Ruskem navrácení části Stromovky, kterou zabralo v roce 1968 po invazi vojsk Varšavské smlouvy. Magistrát chce, aby se rozloha ruské ambasády vrátila do stavu před 21. srpnem 1968 a město tam obnovilo veřejně přístupnou zeleň. Vedení Prahy chce také snížit počet parkovacích míst vyhrazených pro velvyslanectví.

BEZ KOMENTÁŘE: Velvyslanectví Ruské federace v PrazeVideo: Novinky

 
Článek

„Rada hlavního města Prahy právě vyzvala Vládu České republiky, aby vyjednala úpravu rozlohy Velvyslanectví Ruské federace do stavu před invazí vojsk Varšavské smlouvy dne 21. srpna 1968,“ napsal na Twitteru starosta Prahy 7 Jan Čižinský.

„Po 53 letech by měla okupace části Stromovky ze strany Ruské federace konečně skončit,“ doplnil.

Kolář: Rusové paralyzovali českou ambasádu. Musíme vyhostit všechny jejich diplomaty

Domácí

Právě na jeho návrh magistrát vládu vyzval. „Pozemek je stále ve vlastnictví našeho státu, na rozdíl od pozemků u ambasády, které včetně velvyslanectví patří Rusku,“ napsal již v neděli na svůj Facebook.

Asi půlhektarový pozemek, o který jde, je ve vlastnictví České republiky. Při invazi vojsk Varšavské smlouvy obsadili vojáci Stromovku, kde se utábořili a využívali park jako základnu. Rozloha Velvyslanectví Sovětského svazu se poté rozrostla o část parku Stromovka trvale a nic na tom nezměnil ani odchod okupačních vojsk v letech 1990 a 1991.

Důvodem k rozhodnutí jsou víkendové informace o podezření na zapojení ruských agentů do výbuchů v muničním skladu ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014.

Česko kvůli zprávě o možné účasti ruských zpravodajských služeb při výbuchu vyhostilo 18 lidí z ruského velvyslanectví v Praze, kteří byli identifikováni jako pracovníci ruských tajných služeb. Moskva reagovala vypovězením 20 zaměstnanců české ambasády v Rusku.

Foto: Novinky

Velvyslanectví Ruské federace v Praze.

Reklama

Výběr článků

Načítám