Hlavní obsah

Okamurovu SPD vůbec nebudeme potřebovat, řekl Babiš

Novinky, ren

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hnutí ANO s SPD do koalice nechce, řekl krátce před společným jednáním premiér v demisi a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Jeho případná druhá vláda podle něj nepočítá ani s tolerancí hnutí Tomia Okamury. ANO chce mluvit o konkretních programových bodech, jako jsou například podmínky pro uspořádání obecného referenda.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Premiér Andrej Babiš

Článek

„My se s SPD zatím bavíme o programu a počítáme s tím, že nebudeme potřebovat jejich toleranci. Ale proč nemít jasno v programových záležitostech,” řekl Babiš před společným jednáním obou stran. Zopakoval, že vládní koalici s SPD uzavřít nechce.

Podle Babiše je třeba si ještě ujasnit postoje v otázce přímé volby starostů nebo odvolatelnosti politiků, kde zatím nemají od SPD konkrétní požadavky. Debata se podle něj zatím točí jen kolem obecného referenda, kvůli tomu se také v úterý sešli i se zástupci KSČM a Pirátů.

Podle KSČM a SPD by měli mít lidé možnost rozhodnout v referendu například i o vystoupení Česka z EU. S tím však hnutí ANO nesouhlasí. Piráti pro uspořádání referenda v takové situaci jsou, ale vystoupení z EU si nepřejí, a tak by se podle poslance Mikuláše Ferjenčíka snažili občany přesvědčit, aby hlasovali proti vystoupení.

Dalším parametrem, na kterém není shoda, je počet podpisů, které budou potřeba pro vyvolání referenda. Komunisté si představovali, že by stačilo sto tisíc podpisů, ANO zase 800 tisíc. Podle Okamury je po schůzce shoda na 500 až 700 tisících podpisech.

Babiš před středečním jednáním s SPD také zopakoval, že pro vyjednávání o vládě pro něj bude důležitý výsledek sjezdu ČSSD, který se koná 18. února a na němž by mělo být zvoleno nové předsednictvo.

Reklama

Výběr článků

Načítám