Hlavní obsah

Okamura v debatě útočil na všechny, Kalousek ho ignoroval

Právo, dan

Česká televize ve čtvrtek odvysílala jedno z nejočekávanějších klání letošní předvolební kampaně. V televizním studiu diskutovalo osm lídrů stran, kteří budou usilovat o hlasy ve Středočeském kraji.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Senátor Tomio Okamura

Článek

Nejvíce se čekalo na střet mezi šéfem hnutí Úsvit Tomiem Okamurou a místopředsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem. Tento souboj byl hodně jednostranný. Okamura silně kritizoval všechny politické strany, a hlavně TOP 09 a ODS, ale Kalousek Okamuru víceméně ignoroval.

Systém daní

Okamura se rozčílil hlavně tehdy, když se probíraly daně. Podle Okamury se DPH měnilo čtyřikrát za posledních několik let. „Děláte si z nás pokusné králíky,“ zahřímal směrem ke Kalouskovi. Dodal, že v bývalé vládě seděli samí diletanti.

Kalousek odmítl na Okamuru reagovat a jen se při Okamurových výpadech držel, aby nevybuchl smíchy. Když ho k reakci moderátorka vybídla, tak dělal, že Okamuru neposlouchal.

Kalousek poté v diskusi odmítl, že by destabilizovali daňový systém, protože se jim podařilo po složitých parlamentních diskusích přijmout zákon o jednotném inkasním místu. Ten by měl ulehčit odvod daní i pojištění.

Jednička ČSSD ve středních Čechách Jan Hamáček řekl, že by chtěli zavést druhou sazbu u daně fyzických osob 30 procent, kterou by zdaňovali zaměstnance se mzdou nad sto tisíc korun měsíčně. Chtěli by vyjednat v EU výjimku, aby šlo léky a knihy přesunout do nižší sazby DPH.

Pro progresivní zdanění a také pro znovuzavedení společného zdanění manželů jsou i lidovci. Jejich lídr ve středních Čechách Ivan Gabal soudí, že by státní kase pomohl lepší výběr daní a zavedení registračních pokladen. Stejný krok by ráda udělala i ČSSD a po zavedení pokladen by udělali i účtenkovou loterii, jako ji udělali na Slovensku. Naopak proti pokladnám je ODS, ANO i TOP 09.

Ministr práce a sociálních věcí a dvojka na kandidátce SPOZ František Koníček uvedl, že jsou také pro progresivní zdanění. Lidé, kteří by vydělali více než čtyřnásobek průměrné mzdy, tedy okolo sto tisíc, by byli podle něj zdaněni 40 procenty.

Jaroslava Jermanová z ANO uvedla, že by na daně nesahali, kromě toho, že by se zrušila superhrubá mzda. Což by vedlo ke snížení daně z příjmu fyzických osob z dnešních necelých dvaceti procent na 15 procent. Také by chtěli snížit dolní sazbu DPH.

Koalice ČSSD a TOP 09 vyloučena

Politici si vyříkali, s kým by chtěli po volbách spolupracovat. „Po těchto volbách je spolupráce s ČSSD vyloučena,“ řekl Kalousek. Dodal, že není možné utvořit koalici ještě s Úsvitem, Zemanovci a s ANO. Hamáček uvedl, že nemůžou spolupracovat s TOP 09 jako stranou, která byla „hybnou silou“ Nečasovy vlády.

Jermanová uvedla, že by měli problém pouze s komunisty. Okamura se nehrne do vlády, ale podpořil by vládu, která by jim pomohla schválit zákon o obecném referendu.

Podle lídra ODS Petra Bendla se spálili s VV a nechtějí vstoupit do stejné řeky, a proto by nešli do vlády ani s Úsvitem, ani s ANO. Umí si představit spolupráci s TOP 09, „pokud je nebude nutit do projektů, jako byla sKarta“.

Stanislav Grospič z KSČM vidí možnost spolupracovat s ČSSD. Koníček odmítl vládu s TOP 09, s ODS. Příliš by se mu nelíbila ani spolupráce s ANO či s Úsvitem. Koalici by mohli udělat s ČSSD a komunisty. Lidovci by nikdy nešli do koalice s komunisty. „Dál bych to nelimitoval,“ uvedl Gabal.

Změna volebního systému

Na přetřes přišla možná změna volebního systému. Jermanová preferuje většinový systém ve volbách do Sněmovny. Podle ní se kandidáti nemohli schovávat za stranu a museli by zvítězit sami za sebe.

Bendl byl také pro zavedení většinového systému, kdyby se země rozdělila na 201 okrsků a v jednom kole by si voliči vybírali z jednotlivých kandidátů, nikoli z kandidátek.

Hamáček uvedl, že varuje před tím, aby se měnil současný volební systém. „Teď by to situaci destabilizovalo a musíme řešit jiné problémy,“ uvedl Hamáček. Také lidovci odmítají změnit současný poměrný systém. Kalousek osobně myslí, že by většinový volební systém nepřinesl.

Okamura by chtěl snížit počet poslanců na 83 a zavedl by většinový systém. Chtěl by také prosadit odvolatelnost politiků a také jejich hmotnou a trestní odpovědnost.

Koníček poznamenal, že SPOZ navrhuje, aby se zvýšil počet volebních okrsků ze 14 na 35, a také je pro snížení hranice pro vstup do Sněmovny z pěti procent na tři. To by se líbilo i komunistům.

Reklama

Výběr článků

Načítám