Hlavní obsah

Okamura nepředložil v Senátu majetkové přiznání. Nikdo mě neupozornil, hájí se

• Aktualizováno

Bývalý senátor Tomio Okamura doposud nepředložil majetkové přiznání, které měl podle zákona podat do 30 dnů po zvolení poslancem. Okamura přiznal, že o výjimce nevěděl a již zjednal nápravu. Za porušení zákona o střetu zájmů předsedovi hnutí Úsvit hrozí pokuta až do výše 50 000 korun, uvedl předseda mandátového a imunitního výboru horní komory Jiří Oberfalzer (ODS).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanec Tomio Okamura

Článek

Okamura se stal poslancem ve volbách, které se konaly 25. a 26. října. Oznámení o svém letošním podnikání, majetku, příjmech, darech a závazcích tak měl předložit nejpozději v pondělí 25. listopadu.

„O výjimce jsem nevěděl,” sdělil Novinkám Okamura. Měl totiž za to, že majetkové přiznání bude podávat standardně jako ostatní zákonodárci v červnu.

„Nikdo mě na to neupozornil,” hájí poslanec své pochybení s tím, že jej mrzí, že se z nepozornosti dělá politikum. Podle svých slov již ve středu večer pověřil spolupracovníky, aby jeho majetkové přiznání odeslali do Senátu. Tam by podle něj mělo dorazit nejpozději v pondělí.

Okamura v přiznání za loňský rok uvedl, že je společníkem nebo jednatelem pěti firem a že si za zhruba dva měsíce, kdy už byl členem horní komory, přivydělal 2,35 miliónu korun. Koupil si také byt za 9,2 miliónu korun, pořídil vůz za 4,2 miliónu korun a má hypotéku ve stejné výši.

Úsvit prosazuje zákon o prokázání původu majetku

Bývalý senátor, který v horní komoře působil rok a letos neúspěšně kandidoval na prezidenta, uspěl v předčasných sněmovních volbách se svým nově založeným hnutím.

Související témata

Foto: Petr Horník, Právo

Lídr hnutí Úsvit přímé demokracie Tomio Okamura

Foto: www.hnutiusvit.cz

Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury

Slíbil prosazovat mimo jiné uzákonění osobní, hmotné a trestní odpovědnosti politiků, soudců, státních zástupců a exekutivy. V programu má také zavedení odvolatelnosti politiků občany a zákon o prokázání původu majetku. V případě nedoložení jeho legálního nabytí by podle hnutí měl být stoprocentně zdaněn.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám