Hlavní obsah

Odvoz munice z Vrbětic bude trvat ještě rok

Právo, Jiří Růžička

Z celkem čtyřiceti skladů s municí a výzbrojním materiálem u Vrbětic na Zlínsku, kde dva sklady loni v říjnu a v prosinci vybuchly, je již sedmnáct prázdných. Materiál odtud odvezlo již 153 vozidel.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Odvoz munice z areálu u Vrbětic se protáhne nejméně do poloviny roku 2016.

Článek

„Vývoz podle nejnovějších předpokladů potrvá minimálně do druhého čtvrtletí roku 2016,“ informovala v pátek krajská policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

Do vymezené zóny v okolí asi 1200 metrů od dvou epicenter loňských výbuchů stále platí přísný zákaz vstupu. Stanovený bezpečnostní okruh se nebude v nejbližších měsících zásadním způsobem měnit.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„ V celém muničním areálu je rozmetané velké množství munice a ta se nachází místy i několik desítek centimetrů pod zemí. Pokud připustíme možnost exploze, fragmenty by mohly odlétnout až do vzdálenosti tisíc metrů,“ sdělila Kozumplíková.

BEZ KOMENTÁŘE: Výbuchy ve VrběticíchVideo: Pro Novinky Lenka Bláhová

Za doposud nejnáročnější zásah u Vrbětic označují experti odstraňování granátu zaklíněného ve střeše jednoho ze skladů. Kvůli zásahu museli být evakuováni obyvatelé okolních obcí.

Nebezpečný prostor plný granátů a min

„Dosud nebylo možné provést kompletní asanaci celého areálu od nevybuchlé munice. Prostor v areálu muničních skladů je stále silně kontaminovaný, a proto také nebezpečný pro volný pohyb,“ upozornila Kozumplíková.

Spolu s policií se na ostraze okolí muničního areálu nadále podílejí vojáci. Nařízení vlády o nasazení Armády ČR končí 30. června. „Velitel zásahu bude reagovat na úkoly a podmínky, které vyplynou z případného nového usnesení,“ dodala mluvčí.

V areálu u Vrbětic loni v říjnu explodoval sklad číslo 16 s 58 tunami munice, 3. prosince vybuchl sklad číslo 12 s 98 tunami výbušnin. Podle ministerstva vnitra bylo v areálu ve 27 skladech uloženo asi 7000 tun materiálu včetně 1000 tun výbušniny. Oba vybuchlé sklady si pronajímala ostravská společnost Imex Group. Při prvním výbuchu zahynuli dva její zaměstnanci. Policie obě události vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám