Hlavní obsah

Odvolaný náměstek nejvyššího státního zástupce Mečl nechápe, proč ztratil důvěru

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý náměstek nejvyššího státního zástupce Stanislav Mečl neví, proč ho nechal odvolat nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Není mu ani jasné, proč už k němu nemá důvěru, plyne z rozhovoru, který poskytl Právu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Stanislav Mečl

Článek

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman ve středu hovořil o ztrátě důvěry vůči vám. Jak to mám chápat? Doteď jsem si myslel, že jste hodně blízcí spolupracovníci.

Taky jsem to úplně nepochopil, ale jistého vysvětlení se mi dostalo z rozhodnutí pana ministra (spravedlnosti Pavla Blažka), takže to má trochu ještě jiné konsekvence, ale to nebudu nijak komentovat.

Jaké konsekvence?

Jde o to, jestli je tady důvěra, že jsem schopen efektivně fungovat jako člen týmu, který má zajistit koncepční změny. Z toho se asi mnoho nedozvíte a já jsem se také příliš nedozvěděl.

Uvědomujete si nějaké své kroky, které měly vzbudit nedůvěru doktora Zemana?

Nejsem si takových kroků vědom.

Slyšel jsem, že vás nejdříve vyzval k tomu, abyste sám rezignoval, což jste nechtěl, protože jste si prý nebyl ničeho vědom. Řekl jste mu prý, ať váš odchod navrhne sám, což následně udělal. Je to tak?

Ano, tak to bylo. Bylo to minulý týden.

Řekl vám alespoň konkrétně, čím jste ho naštval?

Hovořili jsme samozřejmě o některých věcech, ale nechtěl bych to komentovat.

Týkalo se to třeba nějaké konkrétní kauzy, že by vám něco vyčítal?

Na žádných konkrétních kauzách nepracuji.

V době, kdy jste byl pověřený šéf Vrchního státního zastupitelství v Praze, jste zadal audit případů, které má na starosti pražské městské státní zastupitelství...

Vůbec žádnou vazbu k žádné trestní věci to nemá.

Slyšeli jsme třeba o kauze ČEZ, u níž jste si prý vyžádal spis.

Těch drbů jsem v minulosti i současnosti slyšel spoustu, ale jsou to opravdu spekulace, které nemají žádný reálný základ. Je to blbost.

Mluví se také o tom, že jste se chtěl vrátit zpět na Vrchní státní zastupitelství v Praze, ale že vám funkci tamního šéfa vyfoukla Lenka Bradáčová.

Je pravda, že tady jsem nějaké takové záchvěvy slyšel, ale není tomu tak. Já jsem dokonce sám přítomné ujišťoval, že to bude fungovat dobře, když bude vrchní doktorka Bradáčová. Je trochu pravda, že tady nějaké mírné rozčarování mám, to nezastírám, ale nechci to nijak rozebírat.

Zeman tvrdí, že v posledních několika měsících nastaly tak závažné okolnosti, že ztratil ve vás důvěru a už prý nemůžete fungovat jako tým. Řekl mi, že nebude ty okolnosti konkretizovat, aby vás nedehonestoval v očích veřejnosti.

Vůbec netuším, o čem hovoří, a rozhodně to nejsou žádné z těch věcí, o kterých jsme spolu hovořili mezi čtyřma očima.

Pořád jsem se nedobral výsledku, proč jste skončil jako náměstek?

Já mám pocit, že asi tu odpověď možná budeme i skupinově hledat déle.

Stačilo vám jeho vysvětlení, proč máte skončit?

Pochopil jsem, že jemu ta spolupráce nesedí, ale to je tak všechno. O nějakých důvodech jsme sice hovořili, ale nepřišly mi nějaké...

Nechcete říct, co se mělo stát?

To jsou opravdu jen drobné organizační záležitosti charakteru nějakých vnitřních zvláštních zpráv a podobně, jestli měly být kratší, delší, o týden dřív anebo později. Opravdu nejde o nic zásadního v nějaké dramatické záležitosti, jak by se nabízelo.

Zůstáváte dál na Nejvyšším státním zastupitelství?

Zatím jsme ještě nehovořili o mém pracovním zařízení, ale předpokládám, že bych zůstal na Nejvyšším státním zastupitelství.

Reklama

Související články

Mečl chce odvolat nepohodlného náměstka

Pověřený šéf Vrchního státního zastupitelství v Praze (VSZ) Stanislav Mečl v úterý podal ministru spravedlnosti Jiřímu Pospíšilovi (ODS) návrh na odvolání...

Výběr článků

Načítám