Hlavní obsah

Odvolání děkana ostravské lékařské fakulty neplatí. Zrušil ho soud

Právo, Denisa Doležalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Ostravský krajský soud v úterý rozhodl, že loňské odvolání děkana Lékařské fakulty Ostravské univerzity (LFOU) Arnošta Martínka není platné. Ten tak stále zůstává v čele fakulty, která bojuje o své přežití a letos nesmí přijímat nové mediky. Ještě totiž nezískala novou akreditaci pro obor všeobecné lékařství. Vedení Ostravské univerzity je z rozhodnutí soudu v šoku.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Děkan Lékařské fakulty Arnošt Martínek

Článek

Martínek byl vloni v prosinci odvolán akademickým senátem univerzity kvůli manažerskému selhání, a hlavně také pro pochybení při přijímání nových studentů na lékařskou fakultu, které na škole prověřoval i Národní akreditační úřad (NAÚ). Podle něj fakulta přijímala i uchazeče, kteří nesplnili podmínky přijímacího řízení. Martínek s odvoláním nesouhlasil, a obrátil se proto na soud.

„Hlavní důvod toho dnešního rozhodnutí je v tom, že soud nebyl schopný přezkoumat ty odvolací důvody, protože nebyly řádně vyjádřeny v rozhodnutí rektora Ostravské univerzity o děkanově odvolání. Je nutno říct, že co se týká pochybení, která měla nastat při přijímání nových studentů na lékařskou fakultu, tak rektor ve svém rozhodnutí nevysvětlil, proč pana docenta Martínka jmenoval do funkce děkana této fakulty v době, kdy už se o problému s přijímáním studentů vědělo. Proč už tehdy nezasáhl?“ vysvětloval soudce Jiří Gottwald.

Dodal, že ze zákona je základem akademický senát fakulty, a ne univerzity. „A senát lékařské fakulty nechtěl svého děkana odvolat, naopak ho podporoval. O jeho odvolání rozhodl na podnět rektora akademický senát univerzity. A ti mají zasahovat pouze ve výjimečných případech. A v čem tady spočívá ta výjimečnost, také nebylo zdůvodněno,“ líčil soudce.

Ostravská lékařská fakulta letos nesmí přijímat nové mediky

Domácí

Rektor OU Jan Lata se k věci nechtěl vyjadřovat s tím, že chce počkat, až se seznámí s odůvodněním rozsudku. Obhájce OU Jiří Buryan ale uvedl, že je pro ně rozhodnutí soudu velkým šokem. „Nečekali jsme to. Nesouhlasíme s ním. Samozřejmě se jím ale budeme řídit a respektovat ho. Až se seznámíme s odůvodněním rozsudku, tak pak můžeme dělat další kroky. Jedním z nich je možné podání kasační stížnosti,“ sdělil Buryan.

Jakub Vepřek, právní zástupce děkana Martínka, naopak neskrýval radost nad rozhodnutím soudu. „Ten výsledek samozřejmě bereme jako úspěch pana děkana. S ohledem na turbulentní vývoj na lékařské fakultě se ale ještě uvidí, jaké kroky bude pan děkan nyní konat,“ upozornil Vepřek.

Reklama

Výběr článků

Načítám