Hlavní obsah

Odvolaná šéfka soudu podala žalobu na ministra Němce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Bývalá předsedkyně Okresního soudu pro Prahu-západ Marie Drahokoupilová se bude soudit s ministrem spravedlnosti Pavlem Němcem. Ten ji předminulý týden za liknavost zbavil funkce. "Žalobu jsem podal k pražskému městskému soudu v pondělí odpoledne," potvrdil právní zástupce Drahokoupilové, advokát Daniel Srnec.

Foto: Martin Tlustý

Každoroční příjezd nostalgického Parního expresu Svatý Jiří do Kralup vždy očekávají stovky nadšených železničních fandů a jejich ratolestí.

Článek

Ministr Němec Drahokoupilovou odvolal v souvislosti s případem Václava Kříže, který se už léta marně snaží o kontakt se synem. Měla totiž porušit svoji povinnost dohlížet na rychlost a plynulost jeho sporu s matkou dítěte.

To ale Drahokoupilová odmítá. "K mým povinnostem patřila kontrola spisů a jednání a vyřizování stížností. To všechno jsem dělala. Pan Kříž napsal od roku 2001 celkem 43 stížností. Garantuji vám, že ani jedna nebyla důvodná. Já mám svědomí čisté," uvedla Drahokoupilová.

Za Marii Drahokoupilovou se minulý týden postavila koalice dvanácti organizací proti domácímu násilí Koordona, mezi jejíž členy patří například Český svaz žen nebo Liga lidských práv. Koordona v otevřeném dopise ministra Němce požádala, aby své rozhodnutí veřejně zrušil. Poukázala přitom na to, že Kříž prvních pět let své otcovství popíral a že neplatí výživné.

Podle vyjádření mluvčího ministerstva spravedlnosti Petra Dimuna je právem každého občana odvolávat se k nalezení práva k soudu. "Proto je tak důležité, aby bylo zajištěno, že soudy pracují a hledají právo a nikoliv aby svoji nečinností způsobovaly nespravedlnost. Proto byla paní předsedkyně odvolána, a proto se rozhodnutí správního soudu neobáváme," komentoval Dimun žalobu.

Manželství Křížových bylo rozvedeno ještě před synovým narozením. Podle jeho slov však nejde o to, jak soud rozhodoval, ale o to, že několik let nedokázal vymoci platný verdikt. "Proto ministr výzvy koalice Koordona nevyslyší," dodal Dimun.

Reklama

Související témata:

Související články

Ministr odvolal předsedkyni soudu

Ministr spravedlnosti Pavel Němec odvolal z funkce předsedkyni Okresního soudu pro Prahu-západ Marii Drahokoupilovou. Jí vedený soud byl totiž liknavý ve sporu...

Výběr článků

Načítám