Hlavní obsah

Ministr odvolal předsedkyni soudu

Právo, vac
PRAHA

Ministr spravedlnosti Pavel Němec odvolal z funkce předsedkyni Okresního soudu pro Prahu-západ Marii Drahokoupilovou. Jí vedený soud byl totiž liknavý ve sporu o dítě. Uvedly to ve svém ve čtvrtek Česká televize a TV Nova.

Foto: Pardubické hudební jaro (archiv)

Koncert souboru Barocco sempre giovane, Ivy Kramperové, Martiny Kociánové s přednesem Alfreda Strejčka se v Opočně koná 7.března.

Článek

O šéfovskou židli přišla Drahokoupilová kvůli případu Václava Kříže, který se už třináct let nemůže stýkat se svým synem. Soud sice už před deseti lety rozhodl, že má právo syna pravidelně vídat, ale jeho bývalá partnerka to ignoruje a soud ji k tomu za celá léta nedonutil. Kříž si proto stěžuje i u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

"Soud, který není schopen za třináct let vymoci své rozhodnutí, je špatně vedený soud," uvedl pro ČT mluvčí ministerstva Petr Dimun. Drahokoupilová ale tvrdí, že její soud žádné průtahy úmyslně nezpůsobil.

Chce se s ministerstvem kvůli svému odvolání soudit, protože prý ve vztahu k řízení soudu žádné své povinnosti neporušila. Svoji odvolanou předsedkyni podporují i její kolegové a pracovníci soudu. Pochybnosti o právní korektnosti Němcova kroku vyjádřil také prezident Soudcovské unie Jaromír Jirsa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám