Hlavní obsah

Odvolací soud potvrdil nevinu Bárty a Škárky v kauze Věcí veřejných

Právo, Novinky, rav, jov
Praha
Aktualizováno

Pražský městský soud v úterý podle předpokladu pravomocně zprostil obžaloby poslance Víta Bártu a Jaroslava Škárku. Potvrdil tak lednový verdikt obvodního soudu, který rozhodl o nevině poslanců. Obžaloba je viní z podplácení a přijetí úplatku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bártu doprovodila v úterý k soudu jeho manželka Kateřina Klasnová.

Článek

Pravomocný osvobozující rozsudek může napadnout už jen nejvyšší státní zástupce, a to dovoláním u Nejvyššího soudu. A také se tak stane.

Bárta, který po vyhlášení rozsudku odmítl reagovat na dotazy novinářů, na tiskové konferenci před odpoledním jednáním Sněmovny upozornil, že existuje celá řada lidí, kteří jsou účelově kriminalizováni za to, že se postavili proti kmotrům. "Lidé, kteří se postavili kmotrům, jsou často zastrašováni a dnes nejsem očištěn jen já, je to i poslanec Otto Chaloupka, ale i celé Věci veřejné," podotkl.

Škárka dopoledne po vynesení rozsudku uvedl, že se mu nelíbí, že soud zprostil obžaloby "korupčníka", jako je Bárta. Sám se cítí nevinen, a rozsudek ho tudíž potěšil.

Úterní verdikt komentoval také předseda poslanců ČSSD Jeroným Tejc. Prohlásil, že pro něj osobně není Bárta nevinný v širším slova smyslu.

"Myslím, že Víta Bártu nikdo už očistit nemůže,“ komentoval výrok soudu. Tejc svůj postoj odůvodnil tím, že je podle něj Bárta „ušpiněn“ vztahem k bezpečnostní agentuře ABL a tím, co dělal na jednáních Sněmovny. „To, že něco není trestné, ještě neznamená, že to není zavrženíhodné,“ uvedl.

Bárta původně dostal podmínku, Škárka tři roky natvrdo

Proti lednovému rozsudku Obvodního soudu pro Prahu 5 se odvolala státní zástupkyně. Obvodní soud, jenž zprostil poslance viny, byl přitom vázán předešlým rozhodnutím odvolacího soudu. [celá zpráva]

Původně byl Bárta loni na jaře odsouzen za podplácení stranických kolegů k osmnáctiměsíční podmínce, Škárka dostal za podvod tři roky vězení. Odvolací senát ale loni na podzim původní rozsudek zrušil. Odvolací soud dospěl k závěru, že Bárta ani Škárka se trestného činu nedopustili, a nařídil obvodnímu soudu, aby případ znovu projednal. [celá zpráva]

Obžaloba tvrdí, že Bárta dal svým tehdejším stranickým kolegům Jaroslavu Škárkovi a Kristýně Kočí 170 a 500 tisíc korun za loajalitu vůči němu a jeho zájmům ve straně. Bárta se dosud hájil tím, že šlo o půjčku, kterou poslanci obrátili proti němu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám