Hlavní obsah

ODS zastavila pokles podpory, ČSSD mírně ztrácí

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Podle červnového průzkumu STEM by ODS ve volbách získala 74 mandátů, druhá ČSSD o sedm méně. KSČM by obsadila 29, Strana zelených 21 a KDU-ČSL devět křesel. Současná vládní koalice by tak měla ve Sněmovně 104 mandátů.

Článek

Pokud se týká stranických preferencí, ODS má před ČSSD náskok zhruba dvou procentních bodů (29,3 procenta ve srovnání s 27 procenty). V květnu byla ODS na 28,6 a ČSSD na 27,6 procenta preferencí.

"Pokles podpory ODS a zlepšování pozice ČSSD, které jsme zaznamenávali v minulých měsících, se zastavily," uvádí se ve zprávě.

KSČM by ve stranických preferencích získala12,5 a zelení 9,9 procenta hlasů, což je pro obě strany shruba stejně jako v květnu.

Přízeň lidovců naopak pozvolně klesá. Ve srovnání s květnem si strana pohoršila o téměř jeden procentní bod, v červnu by získala 5,9 procenta hlasů. Stranické preference berou v potaz i ty občany, kteří uvedli, že by k volbám nepřišli nebo nejsou rozhodnuti.

Vývoj počtu mandátů
stranadubenkvětenčerven
ODS767174
ČSSD647167
KSČM252929
SZ221821
KDU-ČSL13119
zdroj: STEM

Analýza mandátů ukazuje, že ODS si oproti květnu polepšila o tři mandáty, zatímco ČSSD čtyři mandáty ztratila. Komunisté by měli v květnu stejně mandátů jako v současnosti. Strana zelených si tento měsíc polepšila o tři mandáty. KDU-ČSL naopak ve srovnání s minulým měsícem dvě křesla ztratila.

Voleb by se zúčastnilo 57 procent občanů, 18 procent svoji účast jasně odmítlo, nerozhodnuto o své účasti je 25 procent. Ochota jít volit je o něco vyšší než v minulém měsíci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám