Hlavní obsah

ODS žádá hlavu náměstka Vyvadila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nejsilnější opoziční strana ODS vyzvala prostřednictvím svého stínového ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila náměstka ministra spravedlnosti Jiřího Vyvadila (ČSSD), aby rezignoval. Vyvadil v lednu hovořil s podnikatelem Tomášem Pitrem o prodeji potravinářské firmy Setuza.

Článek

Vyvadil údajně navíc několikrát kontaktoval soudce Petra Nováka, jenž byl jedním z arbitrů, kteří loni poslali Pitra za daňové úniky na 8,5 roku do vězení. Pitr se odvolal, takže rozsudek zatím není pravomocný.

Aktivity Vyvadila jsou dalším příkladem toho, jak představitelé vlády zasahují do činnosti soudů či orgánů činných v trestním řízení a hrubě tak porušují jejich nezávislost, tvrdil Pospíšil.

Jednání Vyvadila je podle Pospíšila o to závažnější, že je stále soudcem Nejvyššího správního soudu a jeho chování je tak podle stínového ministra spravedlnosti v rozporu se soudcovskou nezávislostí a etikou. "Vyzýváme jej proto, aby neprodleně odstoupil z funkce náměstka ministra spravedlnosti a rezignoval na svůj mandát soudce," zdůraznil Pospíšil.

Němec se přimlouvá k Vyvadilově odstoupení

Nynější ministr spravedlnosti Pavel Němec (US-DEU) televizi Nova řekl, že Vyvadil jednáním s Pitrem překročil své pravomoce a měl by zvážit odstoupení.

Pitr televizi řekl, že při jednání s Vyvadilem konzultovali pohled na případného kupce Setuzy. O schůzce věděl předseda vlády Jiří Paroubek a byl z ní pořízen řádný zápis.

Setuzu ovládla počátkem loňského listopadu společnost Český olej skupiny podnikatelů kolem Pitra. Předseda vlády Paroubek před časem obvinil Pitra z rozpoutání aféry kolem privatizace Unipetrolu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám