Hlavní obsah

ODS z Vysočiny podpořila Nečase, Němcovou a Vondru

Právo, pch
JIHLAVA

Předsedou ODS by měl být Petr Nečas, první místopředsedkyní Miroslava Němcová a místopředsedou Alexandr Vondra. Shodli se na tom delegáti regionálního sněmu ODS Vysočina, který se v sobotu uskutečnil ve Stříteži u Jihlavy.

Foto: Petr Horník, Právo

Miroslava Němcová (ODS)

Článek

Nečase v tajné volbě podpořilo všech 65 delegátů. „Tak jednoznačnou podporu snad neměl ve své době ani Václav Klaus,“ podtrhnul bývalý šéf vysočinské ODS, dnes kandidát do podzimních senátních voleb, Miloš Vystrčil. Němcová pro post první místopředsedkyně protikandidáta neměla a v této funkci si ji přálo vidět 47z 65 delegátů sněmu. Vondru pro funkci místopředsedy upřednostnilo na Vysočině 38 hlasujících, když předtím připravili ziskem pouhých 17 hlasů o pouhou nominaci Jiřího Pospíšila.

V této chvíli má ODS z Vysočiny dva zástupce ve výkonné radě a její předseda Ivo Strejček přiznal, že doufá v posílení vlivu. Předpokládá totiž, že Miroslava Němcová delegáty celostátního sjezdu přesvědčí - prý rozhodně nejen tím, že je jedinou ženou nominovanou do nejužšího vedení strany. Vysočina je ale zároveň jediným regionem, který se zatím k oficiální podpoře Němcové přihlásil.

„Nevidím to jako beznadějné. Ohlasy, které mám od členů, jsou pozitivní,“ poznamenala sama Němcová, která je mj. přesvědčena, že v nominacích krajů hraje svoji roli i taktika, podle níž se každý region v první řadě snaží nominovat svého kandidáta.

Ivo Strejček konstatoval, že pokud by o vedení ODS rozhodovala členská základna, pak by si na Němcovou na postu místopředsedkyně vsadil. Volit však budou delegáti, což je složitější. „Jsem hluboce přesvědčen, že delegáti budou vystoupení kandidátů tentokrát pozorně poslouchat a za plentou budou o jejich zastoupení ve vedení ODS rozhodovat velmi svobodně, což šance Miroslavy Němcové významně zvýší,“ poznamenal Strejček.

Reklama

Výběr článků

Načítám