Hlavní obsah

ODS vyzvala vládu, aby začala řešit situaci na státním zastupitelství

Právo, tin

Poslanecký klub ODS ve středu vyzval vládu, zejména ministryni spravedlnosti a premiéra, aby se zabývali trváním vazby i u obviněných, kteří nebyli propuštěni. Zároveň poslanci ODS vyzvali státní zástupce a policisty, aby složili funkce.

Foto: Petr Horník, Právo

Vedení ODS v čele s úřadujícím předsedou Martinem Kubou a místopředsedkyní Miroslavou Němcovou

Článek

Reagovali tak na úterní verdikt Nejvyššího soudu, který nařídil pustit tři exposlance ODS z vazby.

Trestní řízení mohlo podle nich být nezákonné. „S ohledem na to, že Nejvyšší soud ČR konstatoval nezákonnost trestního řízení a uvalení vazby v případě Ivana Fuksy, Marka Šnajdra a Petra Tluchoře, poslanecký klub ODS vyzývá státní zástupce, aby se okamžitě zabývali zákonností trestního řízení a zejména trvání vazby u dalších obviněných,“ přečetl usnesení poslaneckého klubu ODS jeho místopředseda Jan Bauer.

ODS chce hlavy Šlachty a Ištvana

„Poslanecký klub vyzývá aktéry tiskové konference Vrchního státního zastupitelství a policie ČR ze dne 14. června, aby jednoznačně a okamžitě sdělili, zda údajné nálezy značného množství peněz v hotovosti a zlata souvisejí se stíháním bývalých poslanců, Romana Bočka a Jany Nagyové, či nikoliv. Pokud tyto nálezy nesouvisejí s trestním stíháním uvedených osob a sdělení na tiskové konferenci byla nepravdivá, pak mediálním spojením těchto případů došlo k závažné dezinformaci veřejnosti. V takovém případě musejí aktéři tiskové konference vyvodit osobní zodpovědnost,“ píše se v usnesení, které poslanecký klub ODS jednomyslně přijal.

Těmi „aktéry tiskové konference“ byli státní zástupce Ivo Ištvan a ředitel protimafiánského útvaru Robert Šlachta.

„Nelze ignorovat celospolečenský dopad, odpovědnost musí být vyvozena,“ řekl pověřený předseda ODS Martin Kuba.

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová oznámila, že se věcí nebude zabývat. Na to zareagoval místopředseda ODS a její předchůdce Pavel Blažek. „Nechci žít v takovém státě, který si nedovolí kritizovat rozhodnutí okresního soudu, ale neustále se zabývá rozhodnutím Nejvyššího soudu. Vláda se tím zabývat musí. Pokud nebude, tak to není vláda a nemusí si hrát na to, že vládne,“ řekl Blažek.

Reklama

Výběr článků

Načítám