Hlavní obsah

ODS staví svou kampaň na Němcové, některým to vadí

Právo, Jan Martinek

Billboardy s celostátním lídrem ODS a místopředsedkyní strany Miroslavou Němcovou a s hesly „Premiérka pro rozbouřenou dobu“ a „Premiérka protiváhou prezidenta“ zatím visí jen v Praze, kde je Němcová jedničkou na kandidátce. Podle informací Práva však ODS od příštího týdne plánuje vyvěšení plakátů s Němcovou po celé republice.

Foto: Petr Hloušek, Právo

ODS láká voliče na osobnost Miroslavy Němcové.

Článek

Šéf Martin Kuba tuto informaci Právu potvrdil. „Bude to další stupeň kampaně, která od začátku probíhá ve fázích. Paní místopředsedkyně Němcová bude teď součástí kampaně i v regionech,“ řekl.

Přesto se někteří členové grémia ODS údajně zdráhali kampaň postavenou výlučně na Němcové zprvu přijmout. „Byly tam velké tlaky, ale Martin Kuba jako první pochopil, že dosavadní kampaň v regionech nebyla příliš atraktivní – a postavit ji na Němcové je jediná cesta,“ řekl Právu zdroj z ODS pod podmínkou anonymity.

Podle něj se měl na pondělním jednání grémia vyslovit proti Němcové jako hlavní předvolební tváři ODS po celé republice například místopředseda Jiří Pospíšil, který je volební jedničkou v Plzeňském kraji.

Ten se k tomu nechtěl vyjadřovat. „Do voleb nebudu vůbec komentovat dění v ODS,“ řekl ve středu Pospíšil Právu.

Podle Kuby ideální skladba

Kuba odmítl spekulace, že by se kvůli Němcové grémium hádalo. „Žádné zásadní diskuse to nevyvolalo. Podle mého je to ideální skladba, kdy strana prezentuje celostátního lídra, ale i regionální lídry,“ řekl Právu.

Už minulý týden pro Právo popřel mediální spekulace, že chtěl billboardy s Němcovou zastavit.

Šéf senátorů ODS Jaroslav Kubera, který je členem grémia, ale na pondělním jednání nebyl. Právu řekl, že někteří lidé v ODS si myslí, že ve městech regionů by se na billboardech měli objevovat jen tamní krajští lídři.

„Nejde o paní Němcovou, problém je obecný. Nemá význam, aby ti, kdo kandidují na jihu, byli na plakátech u nás na severu. Ona je lídrem nejen Prahy, ale celé ODS, takže je v pořádku, že bude po celé republice. Ale prosazovali jsme, aby celostátní lídr byl na billboardech jen na obecných trasách, ne ve městech. Tam zbytečně blokuje prostor pro regionálního lídra,“ řekl Kubera.

Anketa

Vadí vám, když se kampaň staví na lídrovi strany?
ano
65,5 %
ne
34,5 %
Celkem hlasovalo 4640 čtenářů.

Související témata

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS)

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Pospíšil

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Senátor Jaroslav Kubera.

Reklama

Výběr článků

Načítám