Hlavní obsah

ODS se v Kladně dohodla s SPD, ANO a Kladeňáky. Vítěze voleb vyšachovali

• Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, Radek Plavecký

V Kladně sice výrazně zvítězil stávající primátor Milan Volf a jeho Volba pro Kladno, ale do čela města se nejspíš nedostane. Vše směřuje k široké koalici ODS, ANO, SPD a hnutí Kladeňáci, jejichž zástupci v neděli podepsali koaliční dohodu. Primátorem má být Dan Jiránek (ODS), který už město v minulosti vedl a s Volfem sváděl velké politické souboje.

Foto: Facebook ODS Kladno

Koaliční dohoda stran ODS, Kladeňáci, ANO a SPD.

Článek

„Nebylo to jednoduché,” uvedla kladenská ODS na Facebooku, kde zveřejnila snímek podepsané dohody.

Dohodu pak agentuře ČTK potvrdil Lukáš Hanes z ODS. Podle ní se strany shodly například na klíčových investicích do chodníků, silnic, nových parkovacích míst, parků a sportovišť. Prioritou by také mělo být transparentní hospodaření města a městských firem či zavedení participativního rozpočtu. Strany se také shodnou na zrušení heren na území města.

„Významným důvodem byl zásadní nesouhlas s řadou vážných rozhodnutí prosazených v poslední době na sílu dosavadním primátorem,“ uvedl k vývoji v Kladně místopředseda ODS Martin Kupka.

Šlo prý například o prodej městských pozemků krátce před volbami či souhlas se zastavením cenné lokality hypermarketem. A důvodem má být i snaha rozběhnout rychleji investice do chodníků silnic a parkovišť.

Podle místopředsedkyně strany Alexandry Udženiji ODS nemá kongresem zakázáno utvořit koalici s SPD, takové usnesení má pouze ve vztahu ke KSČM, i tak se ale bude předsednictvo strany na důvody ptát. „V žádném případě to pro nás jako předsednictvo není preferovaná varianta,” řekla Udženija ČTK.

„Podle informací, které mám, pan primátor Kladna Volf vedl velmi ostrou a útočnou kampaň a vlastně se všichni domluvili proti němu," dodala.

Dan Jiránek z ODS Právu v neděli zatím nebral telefon.

Volf chtěl vládnout s ANO

Milan Volf přijal informaci o dohodnuté koalici s rozladěním. „Lidé v Kladně jasně řekli, kdo má být primátor, když nám dali 34 procent hlasů. Jenomže Dan Jiránek chtěl být hlava nehlava primátor. Tohle všechno bylo domluvené předem. My ale budeme podávat trestní oznámení za šíření fejkových zpráv,“ reagoval na zprávu Milan Volf.

Kladno v uplynulých čtyřech letech vedla koalice Volby pro Kladno, ANO a KSČM. Volf se chystal nově uzavřít koalici s ANO. Volba má 13 mandátů, ANO čtyři, to byl jim na většinu v 33členném zastupitelstvu stačilo.

„Mysleli si, že budou mít s přehledem 40 procent, ale mají sotva 12. Myslel jsem, že dosud jsme byli spolu, tak bychom do toho mohli zase jít, i když byly pořád nějaké problémy, ale vždycky jsme to ustáli,“ uvedl Volf.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Výsledek komunálních voleb na Kladně

Události ale nabraly jiný směr v podobě rodící se koalice ODS se sedmi mandáty, Kladeňáků s pěti místy, zmíněnými ANO se čtyřmi a SPD se dvěma zastupiteli.

„Je to celé zvláštní, ani nám nikdo nezavolal. Ale uvidíme, jak to bude dál. Takhle slepená koalice málokdy vydrží,“ řekl Právu Volf.

Kladno je jediným velkým středočeským městem, kde se okamurovci dostali do zastupitelstva. V kladenském zastupitelstvu usednou ještě dva komunisté. Zcela z něj vypadla ČSSD, která tu ztratila sedm míst.

Reklama

Výběr článků

Načítám