Hlavní obsah

ODS rýpala do Babiše kvůli dotacím Agrofertu. Mají lež ve své DNA, opáčil šéf ANO

Novinky, zpe
Praha

Přestřelku na sociálních sítích předvedli šéf ODS Petr Fiala a lídr hnutí ANO Andrej Babiš. Střet začal začátkem ledna, když Fiala v České televizi prohlásil, že do Babišova Agrofertu přiteklo za rok 2014 z Bruselu více peněz, než firma odvedla na daních. Ministr financí se v pondělí na Twitteru ohradil. ODS podle něj překrucuje realitu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš (vlevo) a předseda ODS Petr Fiala byli hosty pořadu ČT Otázky Václava Moravce

Článek

„ODS má lež ve své DNA, je to logické, vzpomeňme, kdo ji založil... I pan profesor Fiala se musel přizpůsobit, viz jeho grafy o dotacích Agrofertu,“ napsal Babiš na Twitter.

Občanští demokraté podle Babiše překrucují realitu. „Odečtou z daní Agrofertu zdravotní a sociální za zaměstnance a přičtou k dotacím z ČR ty z EU,“ dodal ministr financí.

Foto: Facebook Andreje Babiše

Grafy, které na Facebooku zveřejnil Andrej Babiš.

„Znáte to pravidlo o potrefené huse?“ opáčil lídr ODS. Babišovi připomněl, že podle serveru Demagog, který analyzoval debatu politiků v Otázkách Václava Moravce z 10. ledna, má pravdu Fiala.Tehdy uvedl, že přijaté dotace Agrofertu jsou o 150 miliónů větší, než kolik firma zaplatí státu. Šéf ODS se odvolával na výroční zprávu společnosti.

Každý mluví o něčem jiném

Z vyjádření obou politiků vyplývá, že celá přestřelka se silnými slovy vznikla tím, že každý mluví o něčem jiném. Zatímo Fiala měl na mysli daň z příjmu, Babiš hovoří o odvodech státu celkem včetně zdravotního a sociálního pojištění zaměstnanců, což ovšem technicky vzato není daň.

Podle serveru demagog.cz, který se odvolává na výroční zprávu Agrofertu, koncern za rok 2014 zaplatil daň z příjmu ve výši 1,506 miliardy korun. Na dotacích pak celkem obdržel 1,654 miliardy, tedy o necelých 148 miliónů víc, než zaplatil na samotné dani, která ale nezahrnuje zdravotní a sociální pojištění zaměstnanců.

Malé velké domů

Na střet zájmů ministra financí upozornil v pondělí i předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „Budeme dál jenom přihlížet, jak si člen vlády přihrává malé (nebo spíš velké) domů?“ tázal se.

Připomněl také návrh poslance topky Martina Plíška, který přišel s tím, že firmy, ve kterých je některý z ministrů více než 10 % vlastníkem, by se neměly ucházet o veřejné zakázky.

„Tento rozumný a právě teď nanejvýš potřebný návrh našeho poslance Martina Plíška je ochotna podpořit i část koalice. Ani premiér s tím prý nemá problém. Kdo s tím naopak problém má, je – jak překvapivé – ANO. Pan velkopodnikatel Babiš nijak nejásá nad představou, že by mu pan ministr Babiš už nemohl tolik přihrávat,“ zdůraznil Kalousek.

Výběr článků

Načítám