Hlavní obsah

ODS připustila zvýšení schválené daně na 16 procent

– Praha • Aktualizováno

Občanští demokraté budou vyjednávat se zákonodárci o dvou variantách daňového balíčku, o němž bude v prosinci hlasovat Senát. Na tiskové konferenci po jednání výkonné rady ODS to v úterý večer uvedli představitelé strany.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ODS Petr Fiala (vlevo) a místopředseda Zbyněk Stanjura

Článek

Varianta preferovaná ODS počítá se zrušením superhrubé mzdy a zavedením sazeb daně z příjmu fyzických osob 15 a 23 procent, jak to už ve Sněmovně v pátek prosadily hlavně ANO, ODS a SPD. Druhá varianta navrhuje sazby 16 a 23 procent.

Obě varianty počítají s kompenzacemi za propad daňových příjmů pro obce a kraje a s daňovou slevou na poplatníka 28 800 korun. Poslanci v pátek schválili na návrh Pirátů zvýšení slevy z dnešních 24 840 korun až na 34 125 korun ročně.

Babiš chce jednat se Senátem o úpravě daňového balíčku

Domácí

Premiér Andrej Babiš (ANO) by chtěl, aby senátoři zvýšení slevy na poplatníka odmítli a podpořili pouze zrušení superhrubé mzdy a stanovení nižší sazby daně z příjmů na 15 procent. Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) by naopak chtěl, aby Senát nižší sazbu stanovil na 19 procent a slevu na poplatníka zvýšil na 30 000 korun.

Jiná daň pro zaměstnance, jiná pro živnostníky

"Jde nám o to, abychom našli většinu pro snížení daní jak v Senátu, tak potom v Poslanecké sněmovně. A proto přicházíme se dvěma návrhy," uvedl dnes k postupu ODS předseda strany Petr Fiala.

"Pokud bychom prosadili variantu dva, tedy sazbu pro zaměstnance 16 procent, tak současně budeme podporovat, aby 15 procent platilo nadále pro živnostníky a pro srážkovou daň," doplnil předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Rozpočtová rada: Schválený balíček je největší zásah do daňových příjmů v historii ČR

Ekonomika

Babiš a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) budou ve středu jednat s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS) o projednávání daňového balíčku v horní komoře Parlamentu. Podle dosavadních vyjádření zástupců senátorských klubů není příliš pravděpodobné, že by Senát schválil souběžné zrušení superhrubé mzdy a zvýšení daňové slevy na poplatníka. Znamenalo by to totiž výrazný výpadek příjmů veřejných rozpočtů, což kritizovali představitelé krajů a obcí.

Příjmy veřejných rozpočtů by se v případě platnosti poslanci schváleného zrušení superhrubé mzdy a současně zvýšení daňové slevy na poplatníka na 34 125 korun propadly příští rok o zhruba 130 miliard korun. Z toho o 31 miliard by na příjmech přišly obce a o 12 miliard kraje. "Dopad do rozpočtů samospráv, navíc těsně před začátkem nového roku, vnímáme jako krok, který je potřeba vyřešit," sdělil místopředseda ODS Martin Kupka. "Proto budou naši kolegové v Senátu navrhovat kompenzaci pro obce a kraje ve výši 50 procent výpadku. Jde opět o peníze, které se vrátí díky investicím zpět do ekonomiky," doplnil.

Reklama

Výběr článků

Načítám