Hlavní obsah

ODS představila kandidáty do Evropského parlamentu

• Aktualizováno
Novinky, jas

Občanští demokraté v úterý oficiálně představili kandidátku pro volby do Evropského parlamentu. Podle šéfa strany Petra Fialy chce ODS pokračovat v realistické politice, kterou budou reprezentovat renomované osobnosti.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda ODS Petr Fiala (vpravo) s místopředsedou Janem Zahradilem

Článek

Vedle již známých jmen – lídra Jana Zahradila a Evy Zamrazilové, o nichž Právo informovalo již v pondělí, jde o Evžena Tošenovského, Oldřicha Vlasáka, Aleše Musila, Marcela Kolmana, Radku Trylčovou, Josefa Hynka, Jana Lupoměského a Edvarda Kožušníka. [celá zpráva]

Zahradil představil i jedno z témat, které chce strana v rámci předvolební kampaně akcentovat. Volební heslo – Držme se koruny, ne eura – reprezentuje dlouhodobý odmítavý postoj strany k přistoupení ČR ke společné evropské měně. To je podle ODS pro českou republiku nevýhodné.

ODS by rovněž ráda dosáhla zrušení štrasburského sídla Evropského parlamentu a přesunu celé agendy do Bruselu. Strana se také ohradila proti energetické politice EU, která podle ní podřezává větev pod průmyslem a vede ke zdražení elektrické energie pro spotřebitele.

ODS bude ve volbách obhajovat devět křesel. Fiala nechtěl odhadovat žádné počty mandátů, jichž bude chtít dosáhnout. „Děláme všechno pro to, abychom dosáhli viditelného úspěchu,“ dodal. „Za úspěch bychom považovali to, kdybychom dosáhli takového počtu mandátů, který bude srovnatelný s jinými parlamentními stranami. Pokud toho dosáhneme, bude to znamení, že jsme na cestě zpět,“ doplnil Zahradil.

Reklama

Související články

Zahradil povede ODS do eurovoleb

Lídrem ODS do eurovoleb bude první místopředseda Jan Zahradil. V pondělí jej nominovala výkonná rada, která se poprvé sešla v novém formátu 22 členů.

Výběr článků

Načítám