Hlavní obsah

ODS potvrdila nabídku šéfa Sněmovny ČSSD za podporu vládě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poslanecký klub ODS na svém úterním zasedání potvrdil nabídku křesla předsedy Sněmovny sociální demokracii výměnou za podporu vlády koalice ODS, lidovců a zelených. O vedení dolní komory mají poslanci hlasovat v pátek. Zástupci parlamentních stran se setkají po poledni, aby se dohodli na dalším postupu.

Článek

"Naše nabídka sociální demokracii na tento post a převzetí kontrolní role ve Sněmovně oproti vládě stále trvá," řekl místopředseda ODS Ivan Langer. Neupřesnil však, jestli by byl pro ODS přijatelný Lubomír Zaorálek, jehož prosazuje ČSSD.

Langer zopakoval pondělní prohlášení šéfa ODS Mirka Topolánka, že občanští demokraté ve snaze odblokovat ustavující schůzi Sněmovny nebudou trvat svém kandidátovi na místo jejího předsedy.

Úterní odpoledne je přitom posledním termínem pro podávání návrhů na personální obsazení vedení Sněmovny. ODS navrhla Miroslavu Němcovou a Lucii Talmanovou na místopředsednická místa. O vedení Sněmovny bude dolní komora hlasovat v pátek. Minulý týden byla jedinou kandidátkou Miroslava Němcová. Nezískala však potřebný počet hlasů.

Ve hře je však podle politiků ještě jedna varianta, a to zvolit někoho z koalice přechodným šéfem Sněmovny, který by dolní komoru vedl do doby, než koaliční kabinet dostane důvěru. Pak by ve funkci skončil a do čela Sněmovny by poslanci zvolili zástupce ČSSD. Právě na konkrétní variantě by se v úterý měli politici dohodnout.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám