Hlavní obsah

ODS: pokud to Gross ustojí, chceme hlasování o důvěře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Opoziční ODS chce ve Sněmovně vyvolat hlasování o nedůvěře kabinetu premiéra Stanislava Grosse, jestliže se mu podaří projít vládní krizí a sestavit vládu na základě současné koalice. Zkusí kvůli tomu oslovit i komunisty, nevyloučil v pátek předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS).

Foto: Aleš Plevka

Je dobojováno, účastníci Habartovské osmičky po závodě

Článek

ODS už dříve prohlásila, že nebude tolerovat vládu Stanislava Grosse v žádné podobě. Místo toho nabídla jednání všech demokratických politických sil, které by vedlo k dohodě o dřívějším termínu konání voleb do Sněmovny.

"Permanentní vládní krize znemožňuje současné koalici vládnout. Osobní spory a programová nejednota opět ukazují, že koaliční potenciál této vlády je již dávno vyčerpán," uvádí se v tiskovém prohlášení strany. ODS je "znepokojena postojem a návrhy Stanislava Grosse, který se chce vyvinit z budoucí užší spolupráce s KSČM".

Přemysl Sobotka však zároveň připustil, že v současnosti nelze počítat s tím, že by požadavek na hlasování o důvěře vládě komunisté podpořili. "V daném okamžiku je třeba jednat se všemi politickými stranami, které nejsou ve vládní koalici. Komunisté s koalicí úzce spolupracují, takže tady nepředpokládáme odezvu," konstatoval Sobotka.

Šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik v pátek řekl, že jeho strana je vždy připravena jednat, dosud ji však v tomto ohledu nikdo neoslovil. Jak se jeho klub při případném hlasování zachová, nechtěl předem rozebírat. "Situace se stále vyvíjí," konstatoval s tím, že hlasování o důvěře či nedůvěře kabinetu je navýsost politickou záležitostí, o které rozhoduje vedení KSČM.

Škromach: vláda by důvěru dostat mohla

Naproti tomu místopředseda soc. dem. Zdeněk Škromach, který patří k největším zastáncům odchodu lidovců z vlády, v pátek prohlásil, že menšinová vláda ČSSD by mohla získat důvěru v Poslanecké sněmovně spolu s návrhem zákona o majetkových přiznáních, kterou ve Sněmovně prosazují komunisté.

Spojit žádost o vyslovení důvěry s projednáváním některého zákona kabinetu umožňuje Ústava i jednací řád Sněmovny. "Vláda je oprávněna žádat, aby Sněmovna skončila projednávání vládního návrhu zákona do tří měsíců od jeho předložení, pokud s tím spojí žádost o vyslovení důvěry," zní příslušný paragraf v Ústavě.

Pokud poslanci takovou normu schválí, vláda dostane důvěru, v opačném případě kabinet končí. Škromach naznačil, že je více možností, jak vyřešit vládní krizi, o dalších ale nechtěl hovořit.

"Pokud by mělo dojít k obměně kabinetu, což je jedno z možných řešení, měla by tato vláda mít důvěru ve Sněmovně. To je možné spojit s hlasováním o některých zákonech, například i se zákonem o majetkových přiznáních," řekl Novinkám v pátek Zdeněk Škromach.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám