Hlavní obsah

ODS oslabuje, Trikolóra posiluje

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vítězem voleb by se v říjnu podle modelu společnosti STEM stalo hnutí ANO se ziskem 33,1 procenta. Druzí Piráti by měli 12,5. Třetí ODS oslabuje, volilo by ji 10,5 procenta lidí. Následuje KSČM s podporou 8,4 procenta. SPD by dostala 7,5, ČSSD 6,5 a lidovci 5,6 procenta. Trikolóra přes léto narostla z červnových 0,5 na říjnových 4,2 procenta.

Článek

Před branami Sněmovny by podle modelu zůstala zřejmě TOP 09 se ziskem 4,4 procenta, hnutí STAN, jemuž průzkum přisuzuje zisk 4,3, a hnutí Trikolóra s podporou 4,2 procenta. V průzkumu figurují ještě Zelení se ziskem 1,4 procenta.

„Postavení ANO je stabilní a při daném rozložení podpory ostatních stran ANO výrazně získává na mandátech. Pokud by volby dopadly podobně jako náš výzkum, mohlo by si ANO pro dvoustrannou koalici vybírat z pěti stran, s Piráty by dokonce dosáhlo na ústavní většinu,“ připomněla agentura, podle níž je podpora Pirátů kolísavá a nepříliš silná.

„Podpora ODS o něco poklesla a je otázkou, zda to může souviset s výrazným nástupem Trikolóry,“ uvedl STEM, který připomněl, že hnutí mělo ještě v datech

STEM pouhých 0,5 procenta.

Průzkum: ANO má nejlepší výsledek za rok, SPD by vypadla ze Sněmovny

Domácí

„Opakovaně také zjišťujeme, že komunisté již nejsou tak ‚skalní‘ stranou, jako kdysi bývali,“ shrnula agentura.

Při hypotetickém přepočtu na mandáty by ANO obsadilo 92 křesel, Piráti 28, ODS 24 a komunisté 17. SPD by reprezentovalo 16 poslanců, ČSSD 14 a lidovce 9.

Voleb by se zúčastnilo 60 procent oprávněných voličů.

ANO zůstává nad 30 procenty, Piráti i ODS oslabili

Domácí

Při pohledu na stranické preference, které zahrnují i nerozhodnuté voliče a ty, kteří by k volbám nešli, by ANO oslovilo 24,1 procenta lidí, Piráti 9,1 procenta a ODS 7,3 procenta. Preference komunistů jsou 7,2 procenta, ČSSD 5,6 procenta, SPD 5 a lidovci 4 procenta.

Průzkum proběhl od 11. do 25. října a zapojilo se do něj 1002 respondentů.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Volební model v říjnu 2019 podle agentury STEM ve srovnání s výsledkem voleb

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám