Hlavní obsah

ODS obvinila Grossovy z machinací s penězi nadace

– PRAHA

Dlouho očekávané čtvrteční interpelace předsedy vlády Stanislava Grosse ve Sněmovně nepřinesly tolik vzrušení jako před týdnem. Přesto se ODS podařilo zvednou premiéra ze židle, to když vystoupil její poslanec Miroslav Beneš. Prohlásil, že má informace o tom, že sponzorské peníze, které manželka premiéra Šárka shání pro svou nadaci Diamant dětem, končí na soukromém účtu Libuše Barkové.

Foto: zoo Děčín
Článek

Režie interpelací se tentokrát ujali zákonodárci ČSSD, kteří poprvé dotazovali premiéra z vlastní strany. A tak mohli poslanci s přihlížejícími zaznamenat i takovou interpelaci, jakou byla doplňující otázka poslance ČSSD Milana Ekerta a jak ho zaznamenal parlamentní stenograf: "Chtěl bych poděkovat za odpověď a chtěl bych položit doplňující otázku, jaký výsledek případného referenda by se panu předsedovi vlády líbil (smích na pravé straně sálu, velký hluk a výkřiky, předseda zvoní) a jak si myslí, že referendum v České republice dopadne?"

Z pěti interpelací, které na Stanislava Grosse mířily, tři přednesli poslanci jeho vlastní strany - Eduard Zeman, Milan Ekert a Petr Zgarba.

Pozdvižení spustil Beneš

S interpelací na předsedu vlády se obátil i bývalý místopředseda ODS a poslanec Miroslav Beneš. Nejprve se zajímal o majetkové poměry premiérovy rodiny v době nákupu inkriminovaného bytu na pražském Barrandově.

V dopňující otázce přitvrdil: "Vážený pane premiére, to, jak vaše manželka hospodaří spolu s paní Barkovou, je více než podivné... ...Nepovažujete za morálně nepřijatelné, když sponzorské peníze, které vaše manželka shání pro svoji nadaci, končí na soukromém účtu paní Barkové, společnice vaší ženy, a tedy de facto i na soukromém účtu vaší ženy, protože hospodářské propojení vaší paní s paní Barkovou je více než silné?" Beneš dodal, že se hodlá obrátit na ministra vnitra Františka Bublana, aby v této věci začaly konat orgány činné v trestním řízení. "Podezření z praní špinavých peněz v souvislosti s obchody Paní Barkové je tedy více než dost," řekl Beneš.

Gross: to je nehoráznost

Gross to označil za skandální a nehorázné napadení. "Pan kolega Beneš dobře ví, že to tady může pronášet od řečnického pultu, protože má imunitu. A myslím si, že v normální společnosti by se za takový výrok měl stydět a měl by se za něj přinejmenším omluvit," reagoval Gross.

"Já si nedovolím k nikomu z vás mluvit způsobem, který tady kolega Beneš předvedl před chvílí a byl bych velmi rád, aby doložil jednu jedinou věc, kdy dochází ke zneužívání sponzorských peněz, které jsou pro nadaci mé manželky využívány. Ukažte mi jeden jediný případ! Jeden jediný případ!

Neexistuje takový případ a pokud se podíváte na dopisy od dětských domovů, které měly díky činnosti této nadace možnost trávit rozumně léto, možná byste pochopili, že prostě někdy se také dělají věci jenom proto, aby se pomohlo někomu, kdo pomoc potřebuje," reagoval Gross.

Od Beneše očekává důkazy nebo omluvu.

Reklama

Výběr článků

Načítám