Hlavní obsah

ODS nabídla Kočí, aby vedla její kandidátku do europarlamentu, šíří se mezi VV

– Praha • Aktualizováno
Právo, rsk

Mezi VV se šíří informace zdrojovaná z útrob ODS, že Kočí v souvislosti s případným rozbitím klubu dostala lákavou nabídku „vysokého angažmá u ODS“. Údajně má jít o nabídku stát se lídrem kandidátky ODS v příštích volbách do Evropského parlamentu. Kočí ve čtvrtek dopoledne jednala s předsedou ODS a premiérem Petrem Nečasem. Jiný zdroj z ODS ale tvrdí, že jde o dezinformaci, za níž stojí ministr dopravy Vít Bárta.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Místopředsedkyně VV Kristýna Kočí

Článek

"Je to dezinformace, která ji má poškodit,“ řekl Právu zdroj blízký ODS, který si nepřál být jmenován. Tvrdí, že dezinformace vznikla u Bárty.

Že by ODS Kočí cokoliv nabízela, popřel v České televizi předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř. I on naznačil, že informace může pocházet od Věcí veřejných.

Volby do europarlamentu se budou konat na přelomu května a června v roce 2014. V té době jí také vyprší řádný mandát poslankyně ve Sněmovně. V současnosti je Kočí členkou zahraničního výboru.

Jak již Novinky ve středu informovaly, zdroj z ODS vzkázal VV: „Vítka si blondýny musejí zaříznout samy.“ [celá zpráva]

Kočí je šéfkou poslaneckého klubu strany, na šest hodin odpoledne svolala do Sněmovny jednání klubu. Míří na něj i zákonodárci, s nimiž jednal Vít Bárta odpoledne ve svém bytě. Původně měly být schůzky dvě: ta, co svolala Kočí, a ta, co svolal Bárta. Podle stanov VV ale může řádné jednání klubu svolat pouze jeho předseda, což je Kočí.

Kočí podala na Bártu trestní oznámení

Kočí podala ve středu trestní oznámení na Víta Bártu kvůli tomu, že od něj měla obdržet půl miliónu korun. První trestní oznámení podal ve středu již bývalý místopředseda a poslanec Věcí Veřejných (VV) Jaroslav Škárka. Peníze od Bárty měl dostat i poslanec Martin Vacek. Tvrdí, že to byla půjčka a nemá s ní problém.

Podle informací Práva mají klub VV opustit celkem čtyři poslanci, dva muži a dvě ženy: Jaroslav Škárka, Stanislav Huml, Kristýna Kočí a Jana Suchá.

Jak postupovala Kristýna Kočí
Pátek - měla obdržet od Víta Bárty půl miliónu korun
Neděle - Kočí svolává na další týden mimořádnou schůzku poslaneckého klubu k dění ve straně v reakci na informaci, že peníze od Bárty přijal poslanec Škárka
Úterý - na večerním jednání poslaneckého klubu a rady strana za přítomnosti Kočí vylučuje Škárku z klubu
Středa - Kočí podává trestní oznámení na Bártu kvůli údajnému půlmiliónu, který od něj měla dostat
Čtvrtek - Kočí se schází s premiérem Petrem Nečasem (ODS). Objevuje se informace, že spolu s dalšími poslanci VV opouští poslanecký klub

Němcová ke schůzce Nečase s Kočí: je dobře, že jednají

Předsedkyně Sněmovny a místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová považuje čtvrteční ranní setkání premiéra a stranického předsedy Petra Nečase s šéfkou poslaneckého klubu VV Kristýnou Kočí v každém případě za vhodné.

„Protože proti tomu jde teze: když spolu nejednají, tak je to také špatně. Takže v tom dnešním zběsilém světě se dá kritizovat to, že se scházejí, i to, že se nescházejí. Já si myslím, že je lepší, když lidé spolu jednají a snaží se rozmotat situaci, která je vážná,“ řekla Němcová Právu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám