Hlavní obsah

ODS na Liberecku láká ČSSD ke koalici

– LIBEREC
Právo, Jitka Götzová, Jiří Ovčáček

Liberecký kraj patří k těm výjimkám, kde spolu vládnou ODS a ČSSD. Po volbách za dva týdny to může být jinak. ODS se ale tato konstelace zalíbila. Například předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS), který z kraje pochází, považuje pokračování koalice s ČSSD za reálné.

Článek

„Je ukázkou toho, že politika se dá dělat, pokud se sejdou rozumní lidé,“ řekl v úterý na dotaz Práva. Až na pár výjimek, jako je zdravotnictví, docházelo ke shodě, zhodnotil dosavadní vládnutí se soc. dem.

Také hejtman Petr Skokan (ODS) vidí jako reálné pokračování vlády velké koalice. „Určitě ano. Jsou jednodušší rozhodovací procesy, než když se vládne ve třech. Nicméně předpokládám, že příští rada bude tříbarevná,“ řekl na dotaz Práva. Není si totiž jistý, jestli ODS a ČSSD budou mít na samostatné vládnutí dost hlasů. Předpokládá, že voliči hlasy rozmělní.

Skokan by si uměl představit v radě i zástupce starostů, zelených nebo Strany pro otevřenou společnost. Obdobně to vidí i jeho stranický kolega, liberecký senátor Karel Tejnora. Ten tvrdí, že vyhraje ODS, i když asi ne s tak velkým náskokem jako minule před soc. dem. „Ta sice půjde tvrdě na post hejtmana, ale pak se spíše zaměří na počet uvolněných míst pro zastupitele,“ předpokládá.

ODS vyhrála s 36 procenty, ČSSD dosáhla 11 procent. V radě kraje nyní zasedá šest členů ODS (včetně hejtmana) a tři soc. dem. V zastupitelstvu jsou pak už jen komunisté (16 procent) a reprezentanti Strany pro otevřenou společnost (SOS, 13 procent).

Pokud by letos vyhráli soc. demokraté, je Tejnora přesvědčen, že nebudou zkoušet žádné dobrodružství s komunisty, zelenými, starosty a málo známými subjekty.

A co na to ČSSD?

„O koalicích se za prvé vyjednává až po volbách, za druhé mantinely pro tvorbu koalic máme nastaveny celkem zřetelně. Předsednictvo ČSSD vyhlásilo pravidla, podmínky, které by koalice, v níž soc. dem. bude, měla splnit,“ řekl Právu šéf soc. dem. v Libereckém kraji Michal Kraus. Jde hlavně o zdravotnictví, například zrušení poplatků. „Pro nás tato kritéria, tyto mantinely jsou rozhodující,“ doplnil.

„Podle síly mandátů jsme připraveni jednat se všemi stranami a sdruženími, které se dostanou do krajského zastupitelstva,“ řekl Právu liberecký volební lídr soc. dem. Stanislav Eichler. Uzavření koalice však musí umožnit naplnění volebního programu ČSSD, podotkl. „Ono tomu tak vždy v minulosti nebylo, ať už na kraji, nebo v městě Liberci,“ dodal.

Kraus se chce vyhnout KSČM

V kraji kandiduje řada nezávislých stran a hnutí. „Pokud by všechna tato hnutí uspěla, tak tam zřejmě bude velká decentralizace mandátů a koalice mohou být samozřejmě velmi zajímavé,“ sdělil k tomu Kraus. Je přesvědčen, že ČSSD v krajské koalici bude.

To předpokládá i Eichler: „Ale abychom udělali koalici jen proto, abychom byli v koalici a ta nám neumožnila naplnit náš volební program, to takřka vylučuji, to není možné,“ prohlásil.

Kraus nesouhlasí s výkladem, že tzv. bohumínské usnesení, zakazující vládní spolupráci ČSSD s KSČM, platí i pro krajskou úroveň. Ke komunistům se ale neupíná. „Pro nás bude prioritní, zda jsme schopni, nebo nejsme schopni v koalici prosadit svůj program. Na druhou stranu bych byl velmi rád, kdybychom mohli vytvořit takovou koalici, abychom se tomuto spojení vyhnuli,“ řekl. Eichler se jednání s KSČM po volbách nebrání, koalici s komunisty ale také nepovažuje za prioritu.

Reklama

Výběr článků

Načítám