Hlavní obsah

ODS má obavy z nástupu Evropských demokratů

Právo, Lukáš Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

S očekáváním zmizení Unie svobody z vrcholné politiky získala ODS nového hlavního konkurenta na pravé části spektra. Její představitelé s obavami hovoří o nástupu Evropských demokratů (ED) vedených jejich bývalým kolegou a pražským exprimátorem Janem Kaslem.

Foto: Policie ČR

Nehoda

Článek

Případný úspěch kaslovců ve spolupráci s dalším odpadlíkem od ODS, senátorem Josefem Zielencem v červnových volbách do Evropského parlamentu je pro občanské demokraty noční můrou. Pravicové voliče by pak totiž "rozjetí" ED zřejmě sbírali nejen v následných krajských a senátních volbách, ale i v souboji o Poslaneckou sněmovnu.

"Vrací se bývalé hradní křídlo"

Kaslovu stranu, která má zastoupení například na radnicích v Praze, průzkumy preferencí zatím nezachycují, ale ODS se vůči ní začala na víkendovém kongresu ostře vymezovat a nechce ji podcenit.

"Není vůbec vyloučeno, že se po volbách do Sněmovny dostane nějaká nová strana, např. ED. Pod Kaslem se teď intenzívně sjednocuje bývalé hradní křídlo, které po nástupu Klause na Hrad dostalo další těžkou ránu v podobě vítězství Miroslava Kalouska ve volbách šéfa KDU-ČSL," řekl Právu vysoce postavený občanský demokrat.

ED by mohli oslovit potenciální voliče dnes už víceméně zkrachovalých projektů jako je Unie svobody či někdejší čtyřkoalice, která svého času vedla žebříček preferencí.

Kasl se svými ambicemi netají: "Chceme být alternativou v prostoru mezi středovou KDU-ČSL a ODS plovoucí v prostoru xenofobního nacionalismu a pseudopravicovosti, kterou pouze deklaruje, ale bohužel nerealizuje," řekl Právu.

Kasl zatím odmítá hovořit o integraci v jednu stranu. Kandidátku do europarlamentu vede Zieleniec podporovaný ED a také Sdružením nezávislých. SNK v listopadovém šetření TNS-Factum získalo 3,7 procenta, což bylo několikanásobně víc, než US a jen o tři body méně než lidovci.

Sám Kasl chce zůstat na tuzemském politickém kolbišti. Novou politickou sílu by podle Kasla mohly spoluvytvářet ještě ODA, Cesta změny či různá místní sdružení jako Volba pro město.

Marvanová zpět?

Podle informací Práva uvažuje o angažmá v případném novém subjektu i bývalá šéfka US Hana Marvanová, která je momentálně na mateřské dovolené. Marvanová ještě jako poslankyně prosazovala spolupráci US s dalšími stranami či politiky jako je Zieleniec. "Nebudu na to odpovídat, protože jsem si ještě neudělala názor, zda se budu vracet do politiky, za jakých okolností - teď mám jiné starosti, budu o tom přemýšlet příští rok," řekla Marvanová Právu.

Nečas: někteří lidé stále hledají anděle

Místopředseda ODS Petr Nečas soudí: "V pravo-středové části spektra existuje určitá skupina přelétavých, nekonečně znovu a znovu experimentujících voličů hledajících pořád nějakou tu ideální variantu andělské strany. Protože je zklamala US, nelze vyloučit, že budou hledat další podobný subjekt." Podle Nečase se dá očekávat, že ED či nezávislí budou úspěšnější než unie.

Kasl se brání termínu luxování unionistických členů, nicméně podotkl: "Třeba v pondělí jsme měli zajímavé jednání s moravskou Unií svobody v Prostějově, kde jsme se sešli na úrovni krajské a bavili se o krajské spolupráci, o volbách v roce 2004. Myslím, že je vůle postavit společnou kandidátku." O volbách do Sněmovny, které se mají konat v roce 2006, zatím Kasl nechce spekulovat. Domnívá se ale, že v té době už budou ED tak silní, aby úspěšně kandidovali jako jediný subjekt.

Kasl odmítá, že by jeho strana reprezentovala bývalé hradní křídlo: "To je šaškárna. Dnes je hradní křídlo ODS. To jsou paranoidní výkřiky, uchylují se k různým urážkám jako třeba pan Zahradil," uvedl Kasl v narážce na výrok místopředsedy ODS Jana Zahradila na víkendovém sjezdu v Luhačovicích, který ED přejmenoval na Evropské developery Josefa a Jana.

Berou unii členy

Kaslův spor s ODS vyvrcholil loni v létě. Tehdejší stranický šéf Václav Klaus ho obvinil, že podléhá našeptávačům, mezi nimiž měl být i exprezident Václav Havel.

Unionisté připouštějí, že jim kaslovci berou členy a voliče. "Tato ambice je dlouhodobá, dokonce na té pražské úrovni se už jim něco podařilo - přebrat naše členy," řekl Právu místopředseda US Jan Hadrava. V loňských krajských volbách byli unionisté v hlavním městě jasně převálcováni nejen ODS, ale i Evropskými demokraty, kteří skončili druzí.

Šéf agentury STEM Jan Hartl se domnívá, že prostor pro stranu napravo od středu je. "Obecně se nedaří takový subjekt zformovat a dát náležitě vědět, že má ambici stát se celorepublikovou stranou působící ve velké politice a oslovit potenciální voliče s jasným poselstvím," řekl Hartl Právu. To je podle něj i problém ED, kteří mají sice velké plány, "ale pro mnoho lidí jsou omezeni na to, že to je regionální pražská strana".

Za ne příliš realistickou označil strategii kaslovců nejdříve uspět v jednom regionu, posléze v ostatních, dále zaujmout ve volbách do EP a pak posílit i v domácích volbách. V otevřené otázce si podle Hartla respondenti na EP nevzpomínají.

Reklama

Výběr článků

Načítám