Hlavní obsah

ODS je na 13 procentech, ukazuje průzkum

Praha

Občanským demokratům se podle posledního průzkumu agentury Median podařilo zastavit klesající podporu voličů. Pokud by se volby konaly na přelomu července a srpna, hlas by jim dalo 13,5 procenta voličů. Některé předchozí průzkumy jim přitom přisuzovaly i méně než desetiprocentní zisk. Zvýšila se také podpora Věcí veřejných.

Foto: David Ryneš, Novinky

Volební model v srpnu 2013

Článek

"Podpora ODS se ve sledovaném období udržovala okolo 13 procent. Velká většina dat však byla sbírána ještě před hlasováním o důvěře Rusnokově vládě, při níž došlo k nepředpokládanému hlasování dvou poslanců ODS, díky němuž nemohla pokračovat pravicová koalice. Rozhovory sebrané po 7. srpnu naznačují možnost dalšího odklonu od ODS," konstatovali autoři průzkumu.

Favoritem voleb do Sněmovny zůstávají sociální demokraté, které by volilo 32 procent voličů. Zhruba o polovinu méně hlasů (15,5 procenta) by získali komunisté, těsně za nimi (15 procent) by se umístila TOP 09 s náskokem 1,5 procentního bodu před ODS. Pětiprocentní hranice nutné pro vstup do Sněmovny by dosáhli zemanovci.

Věci veřejné se probraly

O jeden procentní bod méně by ve volbách získali lidovci, 3,5 procenta hlasů by dostaly Věci veřejné a o jeden procentní bod méně by připadlo na Stranu zelených. Přitom právě Věci veřejné se dlouhodobě potýkaly s odlivem voličů. V lednu jim Median přisoudil pouze jedno procento hlasů, na přelomu dubna a května dvě procenta a až od května do července se její podpora pohybovala na třech procentech.

Na přelomu července a srpna by k volbám šlo 63,5 procenta voličů, což je podle Medianu srovnatelné s účastí v posledních a předposledních volbách do Sněmovny.

„Z lidí, kteří v roce 2010 volili levici (ČSSD či KSČM), se chce voleb určitě zúčastnit okolo 80 procent. Z voličů pravice (ODS či TOP) z roku 2010 je o účasti určitě přesvědčeno jen zhruba 65 procent,“ uvedli autoři průzkumu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám