Hlavní obsah

ODS chce v kampani vsadit na Bauera, Baroše i Jágra

Právo, dan, luk, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco v minulosti stranám před volbami pomáhali hlavně herci a zpěváci, letos mají být hlavními celebritami sportovci. Alespoň ODS se o to pokouší. Podporu této straně zvažuje stříbrný medailista z olympiády v Turíně, lyžař Lukáš Bauer.

Článek

Občanští demokraté jednají s fotbalistou Milanem Barošem a nevylučují ani podporu hokejové hvězdy Jaromíra Jágra.

Bauer o podobě svého zapojení do kampaně, o němž se v zákulisí v minulých dnech spekulovalo, v neděli večer ještě jasno neměl. Odkazoval na schůzku se svým mediálním zástupcem Karlem Tejkalem. "Na programu spolu máme všechno možné. I volby. Snad se zmínil i o ODS, ale více ví on," tvrdil Bauer.

Mezi nabídkami stran kandidujících v červnových volbách by měl jasného favorita. Svou přízeň k ODS netají. "V rozhovorech jsem o tom několikrát mluvil. Souhlas s programem je podle mě podmínkou toho, aby třeba sportovci šli do podpory nějaké strany. U mě je to jasné. Když jsem v několika minulých volbách volil, byla to ODS," dodal Bauer.

Politiky ODS prý nezná

Co ho táhne k pravici? "Historický vývoj, rodiče. Prostě nechci návrat k tomu co tu bylo dřív." Je to, jak tvrdí, záležitost srdce. "Toho, co člověk cítí, ale s nikým jsem o podrobnostech nemluvil. Teď je na to čas," dodal.

Podotkl, že nezná nikoho z nejvyšších činovníků své oblíbené strany. "Na nejrůznějších akcích potkávám různé lidi, včetně politiků, ale nikoho z vedení ODS blíže neznám," uvedl Bauer.

Předseda poslanců ODS Vlastimil Tlustý v pondělí Právu potvrdil, že jedná o podpoře s fotbalistou birminghamské Aston Villy a reprezentantem Milanem Barošem. "Pokračování to má, ale není to ještě definitivní, takže až to bude definitivní, tak to oznámím," uvedl Tlustý.

Ten před časem řekl, že se s Barošem náhodně setkali v letadle a ukázalo se, že fotbalová hvězda má blízko k ODS. Volby se uskuteční krátce před zahájením mistrovství světa ve fotbale.

Místopředseda ODS, středočeský hejtman Petr Bendl v pondělí na dotaz Práva nevyloučil, že ODS opět podpoří hokejová hvězda Jaromír Jágr. "Zatím jsme o tom však nehovořili," uvedl Bendl. Jágr byl předvolební tváří ODS v roce 2004 při krajských a senátních volbách.

Lidovci si vystačí se Strakou

Lidovci po zkušenosti s fotbalovým trenérem Františkem Strakou mezi dalšími sportovci už neloví. "Nám pomáhá v kampani František Straka a jsme spokojeni," uvedl na dotaz Práva první místopředseda KDU-ČSL Jan Kasal. Extrenér Sparty a fotbalový legionář měl být lídrem lidovců v Karlových Varech. Z politického angažmá nakonec sešlo oficiálně kvůli tomu, že Straka nezískal včas české občanství.

"Nyní jsme domluveni tak, že nás podle časových možností bude pan Straka podporovat," řekl Právu mluvčí lidovců Ondřej Jakob. Straka prý počítá s tím, že přijede na několik fotbalových turnajů mládeže, kde bude rozdávat kopací míče s logem KDU-ČSL a svým podpisem. Takových míčů se lidovci chystají rozdat čtyři tisíce. Na některých je pan Straka podepsaný osobně na ostatních je jeho jméno vytištěno.

Otázka, zda by nezaštítila svým jménem kampaň KDU-ČSL olympijská vítězka Kateřina Neumannová, nepřipadá podle Kasala do úvahy. "Myslíte, že by nám pomohla v kampani jako Jaromír Jágr ODS? Tak to nemáme v plánu a myslím, že ona také ne," poznamenal Kasal.

Dodal, že by to ani nešlo proto, že naše nejlepší lyžařka je oficiálně zaměstnancem ministerstva obrany. Neumannová asi před měsícem povolila lidovcům, aby použili její jméno, když začali přelepovat zesměšňující billboardy balbínovců.

Zelení loví podporu mezi umělci. "Podporu nám už vyjádřili kromě spisovatele Ivana Klímy, zpěvačky Věry Bílé a skupiny Kale také např. divadelník Arnošt Goldflam, výtvarník David Černý, režisér Bohdan Sláma a spisovatel Jiří Stránský a další," sdělila Právu mluvčí zelených Eva Rolečková a dodala: "Jejich podpora nás těší a povzbuzuje, ale soutěžit se chystáme svým volebním programem, ne zaštiťováním se známými umělci."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám