Hlavní obsah

ODS chce přidat obcím více než Kalousek, velkým městům brát nechce

– Brno • Aktualizováno

Občanští demokraté v sobotu na setkání svých starostů a primátorů představili svou představu, jak zajistit menším obcím a městům více peněz. Strana odmítá, aby se to dělo na úkor čtyř největších měst a navrhuje proto získat peníze z národních dotačních titulů, snížit provozní výdaje státu nebo upravit podíl obcí na celkovém objemu sdílených daní. Obce by tak dostaly o 14,5 miliardy korun více.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Premiér a předseda ODS Petr Nečas (ODS) na setkání se stranickými starosty v Brně

Článek

ODS nezpochybňuje, že by menší obce měly dostat více peněz, ale má za to, že by se to mělo stát jiným způsobem, než krácením příjmů největších měst, která by tím přišla v řádu o miliardy korun. O tom při svém úvodním vystoupení hovořil i premiér a šéf ODS Petr Nečas.

Pro šéfa nejsilnější vládní strany není přijatelný návrh prosazovaný TOP 09, který by prý rozděloval společnost.  TOP 09 společně se Starosty chce, aby se změnilo rozpočtové určení daní na úkor Prahy, Brna, Plzně a Ostravy. "Chceme jít touto cestou?" položil si řečnickou otázku. "Já jsem přesvědčen, že nikoliv," konstatoval.

ODS navrhuje, že by se příjmy největších měst zastropovaly. Praha by dostala méně peněz coby obec, ale více jako kraj. "Fiskálně by byl výsledek neutrální," uvedl předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

"My se chceme dohodnout a nalezneme kompromis," dodal premiér. "My jsme seriózní politická strana, nejsme žádní zbojníci. My nekradem a nikomu nic brát nebudem," uzavřel své vystoupení.

Změnu určení daní prosazuje TOP 09 se Starosty

Šéf poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík hájí změnu tím, že není možné, aby například Plzeň dostávala 1,7krát více peněz na obyvatele než například České Budějovice, když obě města mají stejný statut.

Nejvíce by na změně vydělaly malé obce, jejichž příjmy na obyvatele v porovnání s velkoměsty výrazně zaostávají. [celá zpráva]

Nervozita uvnitř ODS

Premiér v očekávaném úvodním projevu ale shrnul i jiné věci než rozpočtové určení. Hájil působení vlády, která podle něj plní program strany, a také pevné ukotvení ODS v české politice. Strana má na podzim kongres a podle některých informací se tam chystá bývalý šéf poslaneckého klubu strany Petr Tluchoř oslabit Nečasovu pozici.

Nečas si rýpl i do koaličních partnerů, když připomněl, že jeho strana není ani "umělým marketingovým produktem" ani "produktem částečně splácaným z politických turistů". Premiér rovněž zdůraznil, že prosazované reformy vycházejí především z programu ODS.

V projevu dal Nečas prostor i napjaté situaci na Šluknovsku. Zdůraznil, že stát musí zasáhnout. "Lidé musí důvěřovat státu, že se budou cítit bezpečně," konstatoval Nečas, podle něhož musí panovat nulová tolerance kriminality. Zastavit se rovněž musí zneužívání dávek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám