Hlavní obsah

ODS chce odvolat Filipa z vedení Sněmovny

Novinky, jas, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

ODS chce odvolat Vojtěcha Filipa z křesla místopředsedy Sněmovny. Ve čtvrtek to uvedla Miroslava Němcová (ODS) v souvislosti s Filipovou reakcí na úmrtí Vasila Biľaka.

Foto: Petr Horník, Právo

Miroslava Němcová (ODS)

Článek

Občanské demokraty pobouřila pasáž Filipovy reakce, v níž podle nich bagatelizuje Biľakovu roli při pozvání okupačních armád v roce 1968.

„Rád bych vyjádřil upřímnou soustrast všem pozůstalým. Co se týče historické role Vasila Biľaka, je třeba konstatovat, že není možné měnit historii, a je beze sporu faktem, že byl jedním z iniciátorů pozvání sovětských vojsk. Dnešní doba se na zvací akt dívá různými pohledy,” uvedl Filip.

Němcová označila pozvání sovětských vojsk za eufemismus. „Tedy okupace není okupace,” podivila se.

Dále uvedla, že bude apelovat na TOP 09, ČSSD a KDU-ČSL, aby jako demokratické strany návrh na Filipovo odvolání podpořily.

Návrh projde jen těžko, Kováčik se kolegy zastal

Poslanecký klub ČSSD podle jeho předsedy Romana Sklenáka návrh Němcové nepodpoří. Sklenák je toho názoru, že by se měl ctít poměrný princip obsazování míst ve vedení Sněmovny. „Vždy jsme se hlásili k principu poměrného zastoupení ve vedení Sněmovny, a protože KSČM získala od voličů poměrně silný mandát, tak jsme toho názoru, že by měla mít i zastoupení v podobě místopředsedy Sněmovny. Co se týče toho výroku, tak si nemyslím, že je natolik silný, že by měl na základě něho být pan Filip odvolán

Naopak TOP 09 by případný návrh na odvolání Filipa z vedení Sněmovny podpořila. „Bude-li takový návrh předložen, tak pro něj určitě budeme hlasovat, protože vyjádření pana Filipa je nehorázné,“ řekl Novinkám šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

Poslanecký klub lidovců se bude o záležitosti ještě radit. „Klub bude o této záležitosti diskutovat na svém pravidelném zasedání. Zatím tedy nemohu stanovisko sdělit,“ řekl Novinkám předseda klubu KDU-ČSL Jiří Mihola.

"Já si myslím, že pan Biľak byl zločinec, protože pozvat sem okupační vojska je zločin a je to vlastizrada. Na druhou stranu se domnívám, že poměry ve Sněmovně stejně nedovolí, aby byl odvolán," citovala ČTK šéfa lidovců Pavla Bělobrádka.

Šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik se svého stranického předsedy zastal. „Pan Filip není místopředsedou Poslanecké sněmovny z vůle ODS nebo kohokoli jiného, ale na základě principu poměrného zastoupení. Já bych to vůbec nespojoval, těch různých výroků, i třeba z ODS, padlo tolik, že máme plné právo je vyzvat, aby opustili všechny funkce, které zastávají, protože tady po převratu 25 let taky zanechali hlubokou stopu. Ale nemyslím si, že bychom se příliš měli zabývat minulostí,“ uvedl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám